TSEMPPIÄ TREENIRYHMÄSTÄ

by | Sep 6, 2017 | Exercise | 2 comments

 

Projektimme Peak Performance goes Helsinki Midnight Run on edennyt loppusuoralle, kun tulevana lauantaina juostaan Helsingin hämärtyvässä illassa kahdeksatta kertaa järjestettävä iltajuoksu, Midnight Run. Mukava matalan kynnyksen tapahtuma, jossa halutessaan voi juosta omaa ennätystään tai toisaalta hissunkissun naamiaisryhmässä. Matkana kymppi on myös vähemmän juosseellekin mahdollinen matka. Etukäteen harjoittelu on tietenkin suositeltavaa, jotta matkanteko on mukavampaa.

 

Keväällä aloitimme Peak Performancen kanssa, heidän kanta-asiakkailleen järjestetyn treeniohjelman, joka valmisteli juoksijoita erilaisilla, monipuolisilla treeneillä itse tapahtumaa varten.  Peruslenkki + juoksijan lihaskuntotreeni, intervallit, pitkä lenkki ja porrastreeni. Erilaisten harjoitusten ideana oli antaa osallistujille vinkkejä, miten harjoitella monipuolisesti ja miten saada mahdollisimman hyvä hyöty irti harjoituksesta. Miksi pitkä lenkki juostaan hitaasti? Mitä eroa on peruslenkillä ja pitkiksellä? Mikä on intervallitreeni ja mikä on sen hyöty? Ja, miksi juoksijan olisi myös hyvä tehdä liikkuvuus- ja lihaskuntoharjoitteita. Mm. näitä kävimme harjoitusten aikana läpi.

 

Tästä vinkkejä pitkikselle.

Tästä juoksijan lihaskuntovinkit.

Tästä intervalleja.

 

Intervalleja Kaivarissa. Alkulämmittelyssä liikkuvuusharjoitteita.

 

Ryhmässä liikkuminen on hauskaa, se motivoi pitämään kiinni suunnitelmallisesta harjoittelusta ja auttaa jaksamaan silloinkin, kun itsekseen olisi jo luovuttanut. Etukäteen sovittuja treenejä ei myöskään tule yhtä helposti jätettyä väliin. Etenkin rankan työpäivän jälkeen moni kokee sohvan houkutuksen kutsuvammaksi kuin lenkkipolun, vaikka jo pienikin liikkuminen työpäivän päätteeksi nostaa energiatasoja. Harva tuskin harmittelee lenkin jälkeen liikkeelle lähtöä- mutta sohvalle jämähtäneen olo taas veltostuu entisestään. Tried and tested 😉

 

Yksin liikkuessa tulee myös helposti vedettyä rutiinin omaisesti se sama lenkki, samaa vauhtia ja samoilla sykkeillä. Tämäkin on tietenkin perusliikkujalle jo hyvä, mutta kehittymisen kannalta vaihtelevuus on valttia- ja ihan jo motivaationkin!

 

 

Pitkis, 13KM

 

Pitkiksen juoksimme upeassa auringonlaskussa Helsingin rantaviivoja pitkin.

 

 

Viime torstaina vedettiin porrastreenit vesisateessa. Sateen takia sovelsin treeniä, sillä mahdollisesti sateen liukastamissa portaissa ei kannata ainakaan hyppiä. Portaita ei ainoastaan juosta ylös ja alas, vaan kyykäten, askeltaen, hyppien, lankulla, takaperin, sivuttain… Porrastreeni onkin haastava treenimuoto- ei tarvitse lähteä salille vetämään lihaskuntotreeniä! Porrastreenissä pääosaa näyttelevät pakara/jalkaosasto, mutta töitä tekevät myös keskivartalo ja käsien lihakset.

 

Moni on sanonut, että etenkin porrastreeni on se treeni, joka yksin jäisi helposti tekemättä tai puolitiehen. Kyykätessä jalkoja hapottaa ja tekisi mieli luovuttaa. Mutta, kun kaveri tekee vieressä, niin jaksaa vielä ainakin muutaman toiston. Kaikki tekevät treeniä tietenkin oman kunnon mukaan, vertailematta, mitä naapuri vieressä tekee, mutta kyllähän se auttaa haastamaan itseä ja omia rajoja, jos joku toinen tekee vieressä.

 

Ryhmässä tehdessä myös kaikki ympärillä tapahtuva unohtuu, vaikka turisteja olisi kuinka ympärillä ottamassa kuvia. Huomaan nimittäin, kuinka yksin portaissa treenejä ja liikkeitä testaillessa automaattisesti kiinnitän enemmän huomiota ympäristöön. Kehtaankohan nyt pylly pystyssä vaappua karhuna ylös tai pomppia sammakkona sivuttain. Turisteilta olemme kuitenkin saaneet vain positiivista kannustusta ja moni on tullut mukaan treenaamaan.

 

 

Tällä jengillä mennään! Kuka muu mukana Midnight Runilla?

Ja hei, ensi viikolla ilmainen, kaikille avoin, matalan kynnyksen sauvarinnetreeni Malminkartanolla torstaina 14.9 kello 18.30! Lisätietoja ja ilmoittautuminen [email protected]. Tervetuloa mukaan 🙂

 

Heidi xoxo

2 Comments

 1. Paula

  Iloista juoksua , toivottavasti sää suosii!
  Kiva takki päälläsi!

  Reply
  • Heidi Tainio

   Moikka Paula,
   Kiitos, vaikka oma juoksu jääkin juoksematta- syysflunssa iski :/ onneksi nyt jo pikku hiljaa ollaan voiton puolella. Kurkku kuitenkin sen verran kipeä ettei todellakaan kannata urheilla.
   Ja kiitos, takki on kiva 🙂
   Terkuin Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *