5+1 Vinkkiä Flunssan Ehkäisyyn!

by | Nov 15, 2013 | Flunssa, Hyvinvointi, Luokittelematon, Wellness | 0 comments

Flunssa-aalto on iskenyt taas monet petiin. Ainakin yskää, nuhaa ja pientä kuumetta on liikkeellä. 

Tässä 5 vinkkiä flunssan ehkäisyyn: 

1. Rakenna immuniteettiä oikealla ruokavaliolla. 
Suosi kasviksia, etenkin vihreitä, hedelmiä ja marjoja, joiden sisältämät antioksidantit suojaavat elimistöä ympäristön haittavaikutuksilta. Antioksidantteja ovat esim. C- ja E- vitamiinit, seleeni ja karotenoidit eli A- vitamiinin esiasteet. Huolehdi, että saat tarpeeksi energiaa, etenkin jos liikut paljon. Liian vähäinen energiansaanti ja rankka urheilu koettelevat vastustuskykyä.

C-vitamiinipitoisia ruokia ovat esim. tyrni, parsakaali, pinaatti, sitrushedelmät jne. Vältä sokeria ja valkoisia vehnäjauhoja, sillä sokeri ruokkii tulehduksia. Suosi Vihersmootheja 🙂 
2. Juo paljon vettä ja pakuriteetä. 
Pakuritee auttaa flunssan ehkäisyyn, mutta voit myös sekoittaa keitettyyn veteen tuoretta inkivääriä, sitruunaa ja hunajaa. Inkivääri auttaa hengitysteiden avautumiseen flunssan aikana ja hunaja taas sisältää antibakteerisia ominaisuuksia, jotka auttavat flunssan ehkäisyyn. 3. Vältä stressiä ja nuku hyvin. 
Unenpuute ja stressi huonontavat vastustuskykyä. Flunssa iskee usein rankan urheilu-työ-tai tenttirupeaman seurauksena, sillä kovassa rasituksessa stressihormonien tuotanto kasvaa, joka saattaa vaikuttaa kielteisesti immuunipuolustuksessa tärkeiden valkosolujen ja vasta-aineiden määrään ja aktiivisuuteen. 

Tee niitä asioita, joista tunnet rentoutuvasi. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi jooga ja meditointi. Sulje tietokone ja muut häiriötekijät ajoissa ennen nukkumaanmenoa. Nukutut tunnit ennen kello kahtatoista ovat ne tärkeimmät. Mitä aikaisemmin menet nukkumaan, sitä virkeämpänä heräät- eivätkä aamukuuden herätyksetkään tunnu enää niin pahoilta- kaikkeen tottuu. 4. Liiku raittiissa ilmassa. 
Liiku mahdollisimman paljon ulkona. Raitis ilma piristää kummasti työpäivän jälkeen ja tuo energiaa, mutta kiinnitä kylmenevien ilmojen myötä huomiota oikeanlaiseen vaatetukseen, sillä talviaikaan flunssariski kasvaa huomattavasti. Lisää vaatekerroksia heti urheilusuorituksen jälkeen. Liikunta kohentaa yleiskuntoa ja näin ollen myös tehostaa vastustuskykyä ja suojaa ylähengitystieinfektioilta. 5. Muista vitamiinit!
Talvella, varsinkin näillä leveysasteilla, on tärkeää ottaa ainakin D-vitamiinit purkista. Tällä hetkellä otan purkista myös magnesiumia, maitohappobakteereita, B-vitamiinia ja sinkkiä. 


+1 Oregano Oil!
Tämä öljy on ollut meidän perheessä ihan ehdoton juttu, niin ehkäisemään flunssan oireita kuin helpottamaan oloa, jos flunssa on jo päällä. Muutama tippa veteen sekoitettuna riittää. Todella tujua ainetta; jo tuoksu nostaa karvat pystyyn! Mutta tehoaa varmasti. 


0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *