Feed Your Body

by | Sep 16, 2014 | Kasvisruoka, Luokittelematon, Resepti, Ruokavalio | 4 comments

Hyvää huomenta! Hyvin alkanut ruokalistojen tekeminen ja uusien reseptien testaaminen sai heti alkumetreillä takapakkia sairastuessani. Silloin tein vain tuttuja keittoja ja nopeita ruokia, joita oli lastenkin helppo itse lämmittää. Itse en pystynyt viikkoon syömään juuri muuta kuin mehuja, smootheja ja keittoja. Huomasin kuitenkin hyvin pian, kuinka suunnittelu helpottaa arkea, ja samalla myös säästyy rahaa, kun ei jatkuvasti tarvitse käydä kaupassa. 

Tässä kuitenkin taas pitkästä aikaa arkiruokavinkki, joka tällä kerralla on kasvisruoka. Toki voit lisäksi paistaa esimerkiksi kanaa tai kalaa. Useimmiten ainakin meillä miesväki toivoo lautaselle myös jotakin “tukevampaa”. Lautasella kvinoa/bataattipaistosta kevyesti kookosöljyssä paistetulla lehtikaali/kesäkurpitsapedillä. Päälle laitoin luomu turkkilaista jugurttia ja kurpitsansiemeniä. Turkkijugurtti ei kaipaa mausteita, vaan sopii hyvin kastikkeeksi ihan sellaisenaan. 

Valmistus: huuhtele 1 dl kvinoaa ja laita kattilaan pilkottujen bataattilohkojen kanssa, sekä reilu 2 dl vettä. Kiehauta ja anna hiljalleen hautua kannen alla, kunnes vesi on imeytynyt (Lisää tarvittaessa vettä). Mausta suolalla ja mustapippurilla, sekä tuoreilla yrteillä. Korianteri sopii tähän erityisen hyvin. 

Pyöräytä pesty lehtikaali ja pilkottu kesäkurpitsa kookosöljyssä pannulla. Asettele lautaselle ja laita päälle kvinoasekoitusta, noin ruokalusikallinen turkkijugurttia sekä kurpitsansiemeniä. Nauti 🙂 

Tämä on hyvä vaihtoehto ennen kaikkea kasvissyöjille, jotka haluavat varmistaa riittävän proteiinin saantinsa. Kvinoa on täydellinen proteiini, joka sisältää kaikki tarvittavat aminohapot. Se sisältää paljon myös mm. magnesiumia, kalsiumia, seleeniä ja rautaa, ja kaikenlisäksi se on myös gluteeniton eli sopii monen erikoisruokavaliota noudattavan lautaselle. 

Kvinoan lisäksi myös lehtikaali on hyvä proteiinin lähde. Pikku hiljaa se onkin taas saavuttamassa suosiotaan ja yhä useammasta kaupasta sitä löytyy nyt tuoreenakin. Ravintoarvoiltaan lehtikaali on yksi arvokkaimmista lehtivihanneksistamme, sillä se sisältää paljon mm. kalsiumia (enemmän kuin maito) rautaa sekä C- vitamiinia (enemmän kuin appelsiini!). Lämpimien ruokien lisäksi lehtikaali sopii hyvin myös smooteihin ja erityisen hyviä ovat lehtikaalisipsit. Vieläkin vesikielellä muistelen Whole Foodsin “Brad’s Raw Crunchy Kale” lehtikaalisipsejä, jotka ovat ehkä parhaita ikinä! Toki niitä olisi helppo valmistaa itsekin.                                                      Bon Appetit! 


4 Comments

 1. Anonymous

  Kiitos taas vinkistä, pitääpä heti tänään kokeilla 🙂

  -Sanna

  Reply
  • Heidi

   Tätä on lautasellani juuri nytkin 🙂 Suosittelen 🙂

   Heidi

   Reply
 2. Tiinuska

  Kiitos taas ihanista vinkeistä 🙂 tosi kiva lukea lehtikaalin hyödyistä, sillä olen vasta hommannut mehulingon ja laittanut sitä yleensä hieman hedelmien sekaan. Taidanpa laittaa tänään toisenkin kourallisen 🙂

  Reply
  • Heidi

   Kiva kuulla Tiinuska 🙂
   Lehtikaali on täällä Suomessa ollut ehkä hieman hieman tuntemattomampi, mutta ainakin meidän lähi kaupasta sitä löytyy tuoreena ympäri vuoden. Sopii oikein hyvin myös mehustamiseen ja smoothien joukkoon 🙂

   Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *