Intervalleja

by | Aug 10, 2014 | Intervalli, Juoksu, Luokittelematon, Treeni | 0 comments

Ihanaa päästä pikku hiljaa taas paremmin juoksun makuun. Kevyiden lenkkien lisäksi voin taas lisätä ohjelmaan myös enemmän intervalleja. Intervallit tuovat kivaa vaihtelua peruslenkeille, varsinkin kun vielä tällä hetkellä pyrin juoksemaan vain 3 lenkkiä viikossa. Intervallit tuovat paitsi vaihtelua ja mielekkyyttä treeniin, niin ne myös kehittävät nopeasti juoksukuntoa ja vauhti peruslenkeilläkin kasvaa ihan huomaamatta. 

Intervallien ideana on nopea- ja hidastempoisen juoksun vaihtelu. Työosuuttaa seuraa kevyt palautus, jonka aikana syke laskee alas peruskestävyystasolle. Hölkkää tai kävele spurttien välissä, niin että syke laskee noin 60-70% maksimista. Intervallitreeneissä sykemittari olisikin hyvä apuväline. 

Intervallitreeni….

* tehokas treeni lyhyessä ajassa
* kohottaa nopeasti kuntoa
* tuo vaihtelua peruslenkille
* intervallit voi tehdä paitsi juosten, myös pyörällä, uimalla, soutamalla, kahvakuulalla…
* aineenvaihdunta nopeutuu -> kaloreita palaa paitsi treenin aikana, mutta mikä tärkeintä, aineenvaihdunta käy kierroksilla vielä tunteja treenin jälkeenkin.

Muista! Jos olet vasta aloittamassa kuntoilua, on tärkeää aloittaa matalatehoisella liikunnalla ja vasta pikku hiljaa kunnon kohotessa lisätä mukaan intervalleja. 
Aiemmin tällä viikolla vedin intervalleja 3 x 1km reippaalla noin 5.15min/km keskivauhdilla. Juoksu tuntui hyvältä, mutta mukana olisi ehdottomasti pitänyt olla vesipullo. Kolmannen vedon lopussa alkoivat paukut olla vähissä ja sykkeet hakkasivat varmasti lähellä maksimisykkeitä. Vaikka kuinka yrittää päivän aikana juoda paljon, kannattaisi näin kuumilla ilmoilla kantaa juoksulenkilläkin vesipulloa mukana. Esimerkiksi pitkillä tai näin tehokkailla lenkeillä nestehukka on selkeästi yksi väsymyksen aiheuttajista. Jo 2% nestehukan on havaittu heikentävän suoritusta kestävyysjuoksussa. 

lenkin päätteeksi vielä venyttelyä ja kehonhallintaa, puu henkisenä tukena 🙂I am so glad that finally I am getting back to my running routines. I am still running only 3 times/ week, but now I am able to add some interval training on my program. It’s just such a great way build your fitness to a next level, burns more calories and saves time.

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *