Motivaatio hukassa?

by | Oct 21, 2015 | Luokittelematon, Motivaatio, Tavoitteet, Uncategorized | 0 comments

IMG_4213

 

“If it is important to you, you will find a way.

If not, you’ll find an excuse.”

 

Mutta, mitäs jos treeni ei vaan yksinkertaisesti huvita? Vaikka, kuinka tietäisi, että treenin jälkeen tulee hyvä fiilis. Ja mitä, jos siitäkin huolimatta tekee mieli lenkin sijaan rojahtaa vain sohvalle telkkarin ääreen?

Kaikille meille tulee ajoittain kausia, jolloin treeni maistuu enemmän tai vähemmän. Väsymys, kiireet, tunne-elämä ja ihmissuhteet, epärealistiset tavoitteet, kehityksen hidastuminen, takapakki ja jopa vuodenajan vaihtelut saattavat vaikuttaa motivaation laskuun. Jos oma motivaatiosi on tällä hetkellä jossakin siellä sohvan pohjalla, niin mieti seuraavia: Miksi liikkuminen tuntuu puulta ja miksi sohva houkuttelee enemmän kuin lenkkipolku? Miksi ylipäätään liikut? Oletko kenties treenannut viime aikoina liikaa? Teetkö aina samat treenit viikosta toiseen? Jaatko treeniviikkoja raskaimpiin ja kevyempiin? Muistathan lepopäivät? Onko työsi stressaavaa? Ihmissuhteet? Syötkö riittävästi ja monipuolisesti? Nukutko hyvin?

Motivaation puutteen iskiessä on ehkä paikallaan pitää muutama lepopäivä tai vaikka viikkokin, mutta mitä kauemmin salikortti tai lenkkarit pölyttyvät kaapissa, sitä vaikeampaa on motivoida itseä uudelleen liikkumaan. Opettele tunnistamaan myös mikä on oikeaa väsymystä ja mikä taas laiskuutta. Motivaation puutteessa saattavat muutkin elämäntavat ottaa takapakkia ja lumipalloefekti on valmis. Mitä isommaksi lumipallon päästää kasvamaan, sitä hankalampi on päästä kierteestä irti.

Jos olet asettanut itsellesi tavoitteita, niin kirjoita ne ylös ja mieti, mitä ja kuinka paljon olet valmis tekemään saavuttaaksesi ne. Ovatko tavoitteesi realistisia ja pitävätkö ne motivaatiotasi yllä? Usein liian nopeat ja suuret elämäntapamuutokset eivät pidä motivaatiota yllä, vaikka tulokset alkuun olisivatkin hyviä. Mietitäänpä vaikkapa uuden vuoden lupauksia- kuinka moni lupaus on pitänyt edes helmikuulle asti? Tai miksi pikadieettien jälkeen paino usein palaa lähtölukemiin. Varsinaisen tavoitteen lisäksi olisikin hyvä asettaa myös välitavoitteita, jotka motivoivat silloinkin, kun päätavoite tuntuu vielä kaukaiselta. Palkitse itseäsi vaikkapa uusilla treenivaatteilla tai hemmotteluhoidolla.

IMG_4330 images-3

-Harrasta ja tee asioita, joista tykkäät. Silloin motivaatiotakin on huomattavasti helpompi pitää yllä.

-Priorisoi ja tee kalenteriisi tilaa niille asioille, jotka ovat sinulle tärkeitä. Nimittäin asioille, joista oikeasti tykkää, on helpompi löytää aikaa.

-Ole kuitenkin ennakkoluuloton ja testaa rohkeasti uusiakin lajeja. Motivaation puute saattaakin olla jämähtäminen esimerkiksi vanhaan saliohjelmaan tai aina saman lenkkipolun kiertämiseen.

-Haasta itseäsi ja uskalla tulla ulos myös sieltä mukavuusalueelta. Ihmismieli, kun helposti valitsee reitin sieltä, mistä aita on matalin.

-Jos yksin tekeminen ei innosta, niin houkuttele kaveri mukaan. Usein kaksin on aina kivempaa 🙂

Treeni-iloa!

Heidi xx

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *