TALVIVAELLUS RIISITUNTURILLA

by | Mar 6, 2022 | Run, Travel, Wellbeing | 0 comments

 

 

 

Täällä kotona sairastellessa on ollut mukava tehdä nojatuolimatkoja valokuvien kautta mm. Riisitunturille. Palata hetkeksi keskelle tykkylumipuita, hiljaisuutta, totaalista pysähtyneisyyttä ja silmän kantamattomiin levittyvää luonnonkauneutta. Tunturissa ei edes tuullut! Paljon olen kokenut ja nähnyt erilaisia paikkoja, mutta en vielä Riisitunturin maisemien kaltaista. Ääneen huokailimme ystävien kanssa tämän Posiolla, aivan Rukan lähellä sijaitsevan Riisitunturin kansallispuiston, mykistävää ja lumoavaa kauneutta. Avaraa maisemaa, joka levittäytyi ihan jokaiseen ilmansuuntaan. Kaikkialla oli puhtaan valkoista, vain horisontissa nouseva aurinko värjäsi taivaan oranssiksi. Todellinen satumaa!

 

Tykky on puiden latvaan ja oksiin takertunutta lunta, huurretta ja jäätä. Jotta tykkyä syntyisi, tarvitaan kosteutta. Ja Riisitunturi on Suomen kosteimpia alueita. -HS (Suosittelen lukemaan Helsingin Sanomien kattavan jutun Riisitunturista tästä.)

 

Riisitunturista on viime vuosina tullut suosittu retkeilykohde, eikä ihme, maisemat sykähdyttävät niin talvella kuin varmasti myös muina vuodenaikoina. Talvilomaviikko ja mukavat ulkoilusäät houkuttelivatkin kansallispuiston reiteille monia innokkaita. Niin myös meitä, ja ruuhkien välttämiseksi lähdimmekin matkaan heti aamutuimaan. Toiveenamme oli viettää säätiedotteen lupaama aurinkoinen aamupäivä ulkoillen, kokea talvivaellus Riisitunturin ylistetyissä maisemissa ja nähdä kuuluisat tykkylumipuut. Juoksureppuihin pakkasimme kahvit, eväitä, wc-paperia, hieman extra vaatetta ja otsalamput (joita ei lopulta tarvittu). Vaelluksille on hyvä varata, ihan vain varmuuden vuoksi, ainakin vaatetta ja evästä. Koskaan ei voi tietää, millainen esimerkiksi tuuli voi tunturissa olla.

 

 

RIISIN RÄÄPÄSY – KAUNIS TALVIREITTI

 

Ajomatka Rukan keskustasta Riisitunturin parkkipaikalle kesti reilut puoli tuntia (parkkipaikka löytyy helposti google- mapsistä). Heti parkkipaikan juuresta lähtevät mm. 4,3 km pituinen maisemareitti Riisin rääpäsy sekä 20 kilometrin pituinen monitoimireitti. Monitoimireitti on talvella mahdollista kulkea fatbikella, suksilla tai lumikengillä. Me valitsimme aamu-ulkoilullemme lyhyemmän Riisin rääpäsyn, jolle sillekin suositeltava aika on kolme neljä tuntia. Etukäteen ihmettelin, miksi aikaa suositellaan varaamaan noinkin paljon, mutta ensimmäisten askelten jälkeen ymmärsin syyn. Tarkoitus on hidastaa ja pysähtyä, kuunnella hiljaisuutta, ihan vain ihailla luonnon tarjoamaa taidetta. Hengittää puhdasta ilmaa ja antaa ajatusten virrata. Luonnossa aika pysähtyy ja ajantaju katoaa. Jos edessä ei olisi ollut työpäivä, olisin tunturiin jäänyt mielelläni vaikka koko päiväksi.

 

Aikaa kannattaa toki varata myös eväille ja kahvittelulle. Kahvi ja eväät maistuivat aamutuimaan Riisitunturin autiotuvalla erityisen hyvältä. Mökkiin olisi voinut mennä sisälle lämmittelemään, mutta päätimme jäädä ulos katoksen alle. Kahvikupin äärellä aamun sininen hetki alkoi pikku hiljaa vaihtua auringon paisteeseen.

 

Riisin rääpäsyä ei (lukemani mukaan) talvella erikseen ajeta, mutta ainakin nyt polku oli tallaantunut auki. Reitti on helppokulkuinen, eikä lumikenkiä tai edes nastoja tarvittu- polkujuoksutossuilla pärjäsi mukavasti ja gaiterit suojasivat nilkkoja upottavimmissa kohdissa. Hieman loppumatkasta varpaita palelsi, pitkistä merinovillasukista huolimatta. Juuri muita kävelijöitä ei reitillä näkynyt, mutta hangilla näkyi useampia liukulumikenkien jälkiä, niitä olisikin hauska testata. Liukulumikengillä pääsisi mukavasti myös täysin koskemattomille hangille (talvella kansallispuiston merkityiltä reiteiltä saa poiketa).

 

Jokainen paikka ja kokemus jättää jälkensä – toiset syvemmän kuin toiset. Kuvien kautta on mukava palata hetkiin ja muistoihin uudelleen ja uudelleen. Riisitunturista tuli itselleni merkityksellisempi ja tunteellisempi kuin olisin lähtiessä osannut kuvitellakaan. Tiedän, että sinne palaan uudelleen. Ehkä kokemaan, miltä luonto näyttää toisena vuodenaikana. Silloin otan kahvin kaveriksi tiikerikakkua <3

 

Seuraa minua myös Instagramissa @heidionthego 

Lue myös “Postikortteja Hiihtolenkiltä”. 

 

Heidi xoxo

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *