Huomenta! Eilinen kävelymatka ruokakauppaan, innosti kirjoittamaan tasapainosta. Tiet olivat vieläkin paikoittain yllättävän jäisiä ja melkein olisi pitänyt olla liukuesteet kengissä. Juoksulenkeillä ne ovat olleet todella hyödylliset ja askel on ollut varmempi, kun koko ajan ei tarvitse pelätä liukastumista.

Tasapaino voidaan jakaa staattiseen ja dynaamiseen, eli asennon ja liikkeen hallintaan. Staattisessa tasapainon hallinnassa avainasemassa on hyvä ryhti, kun taas dynaamisessa tasapainon hallinnassa tärkeintä on koordinaatio. Pohja hyvälle tasapainolle luodaan jo lapsena, mutta sitäkin voi koko ajan kehittää. Nimittäin mitä enemmän ikää karttuu, sitä tärkeämpää on tasapainon merkitys. Tutkimuksen mukaan vuosittain kaatuu jopa joka kolmas yli 65-vuotias.

Tasapainoa voi harjoittaa lähes missä vain, ilman apuvälineitä. Voit aloittaa ihan seisomalla lantion levyisessä haara-asennossa ja siirtää painoa jalalta toiselle, eteen ja taaksepäin, sekä sivuille. Sulje silmät ja huomaa, kuinka jo se vaikuttaa tasapainoon! Tasapaino kehittyy, kunhan jaksaa harjoitella monipuolisesti ja tehdä paljon toistoja.

kuva

Joogassa tykkään juuri tasapaino-asanoista, ja dancer pose onkin suosikkini. Nyt kun tarkemmin ajattelen, niin itse asiassa lähes jokaisessa lajissa yritän haastaa tasapainoa; salilla teen usein liikkeitä yhdellä jalalla (esim. yhden jalan maastaveto), käsillä seisontaa, juoksussa loikat ja usein hiihtämässäkin hiihdän osan matkasta ilman sauvoja.

Hiihdossa, jo ihan tekniikankin kannalta, olisi hyvä harjoittaa tasapainoilua. Luisteluhiihdossa tasapainoilua on helppo tehdä tasaisella tai loivassa alamäessä yhden suksen liukuharjoituksilla. Painon tulisi olla suksen päällä, ei kanteilla. Tekniikkaharjoituksissa voitkin liioitellusti liu’uttaa painoa sukselta toiselle, muista jousto polvissa ja hieman eteenpäin kallistunut ylävartalo. Ilman sauvoja hiihtäessä kehittyvät juuri niin tasapaino kuin oikea potkutekniikkakin.

Usein huomaan, kuinka moni lähtee innokkaana talven ensimmäisille hiihtolenkeille, ja heti sata lasissa. Oikealla hiihtotekniikalla saataisiin kuitenkin jätettyä pois turha hosuminen ja kehon jännittäminen. Oikean tekniikan avulla hiihdostakin saataisiin paljon mielekkäämpää ja niin paljon enemmän irti. Treenattavien kanssa olemme saaneet hyviä tuloksia jo ihan muutamalla hiihtokerralla. Treenit aloitetaan ihan perustekniikasta, esim. tasatyönnöstä, josta pikku hiljaa lähdetään etenemään rytmitykseen ja suksen liu’uttamiseen. Ihan huomaamatta vauhti kasvaa ja onnistumisten kautta moni treenattavistani on löytänyt hiihdon uudelleen 🙂

Instagramista heidionthego voit käydä katsomassa videon muutaman viikon takaiselta hiihtolenkiltä- tasapainoittelua loivassa alamäessä. Vaihtoehtoja on vaikka mitä ja mielikuvitus on vain rajana!

Heidi xx

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *