UNI- Hyvinvoinnin kulmakivi

by | Sep 6, 2016 | Hyvinvointi, Lifestyle, Luokittelematon, Uncategorized | 2 comments

images-2 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Uni- ehkä aliarvostetuin terveyden ja hyvinvoinnin kulmakivi! Päivän kulkuun vaikuttaa paljon se, heräätkö aamulla virkeänä, vai jo valmiiksi nuutuneena.

Hyvä uni tarkoittaa sitä, että nukahtaminen tapahtuu melko nopeasti ja seuraavan kerran heräät aamulla. Nukkumisen tarve on yksilöllistä, mutta keskimäärin noin 7-9 tuntia olisi aikuiselle suositeltavaa. Niin hyvillä kuin huonoillakin yöunilla on siis kokonaisvaltainen vaikutus yleiseen olotilaan ja fiilikseen. Uni on myös paras lääke, mitä kiireiselle tai stressaantuneelle keholle/mielelle voi antaa.

Silloin tällöin toki itse kukin nukkuu huonommin, mutta jatkuva väsymys tai unettomuus kannattaa ottaa vakavasti, sillä pidemmän päälle se on iso rasitus niin keholle kuin mielelle. Tärkeintä olisi myös löytää syyt, jotka vaikuttavat unettomuuteen ja miten ehkä omalla toiminnallamme pystyisimme siihen vaikuttamaan.

Suurin unettomuuden syy nykypäivänä on varmasti stressi. Kukaan tuskin pystyy elämään täysin stressitöntä elämää, mutta ehkä pystymme kuitenkin vaikuttamaan siihen, miten suhtaudumme eri asioihin? On asioita, joihin emme pysty vaikuttamaan, mutta on myös paljon asioita, joihin oma asenteemme ja valintamme vaikuttavat- joko positiivisesti tai negatiivisesti.

“Yleisimpiä uniongelmien syitä ovat kehon stressitila joko fysiologiasta tai mielen toiminnasta johtuen. Esimerkkejä näistä voivat olla ravinnevajeet, kuten magnesiumin puute, tai yksinkertaisesti ajattelu, joka johtaa ahdistumiseen päivästä toiseen.” Kaisa Jaakkola, Hormonidieetti.

Huono tai liian vähäinen uni:

*Lisää kortisolin eritystä (ylirasitus- ja loukkaantumisriski kasvaa ja palautuminen hidastuu)

*Heikentää vastustuskykyä

*Heikentää keskittymiskykyä ja muistia, sekä vaikeuttaa uuden oppimista

*Laskee mielialaa ja voi altistaa masennukselle

*Saattaa altistaa diabetekselle, sepelvaltimotaudille, kohonneelle verenpaineelle ja ylipainolle

FullSizeRender IMG_6123

Kevyt ulkoilu, raitis ilma & luonto <3

Itse en ole koskaan kärsinyt unettomuudesta- päinvastoin, nukahdan paikkaan kuin paikkaan. Televisio on varma nukuttaja ja useimmiten herään sohvalta leffan lopputeksteihin. Pitkille lennoille nukahdan jo ennen kuin pyörät irtoavat maasta ja olenpa leffateatteriinkin nukahtanut muutaman kerran. Unenpäästä saaminen ei siis ole koskaan ollut ongelmani, mutta viime aikoina ovat yöunet jääneet täälläkin liian vähäisiksi.

Kesän aikana huomasin, valoisista illoista johtuen, meneväni myöhemmin ja myöhemmin nukkumaan, vaikka aamulla heräsin aina samaan aikaan. Sisäinen kelloni, kun herättää aina ennen kuutta, vaikka menisin kuinka myöhään nukkumaan.

Pikku hiljaa liian lyhyet unet alkavat kuitenkin tuntumaan kehossa ja viimeiset pari viikkoa ovatkin lisääntyneiden kiireiden takia menneet enemmän tai vähemmän väsyneenä. Oikeastaan Saariselällä huomasin, kuinka väsynyt olinkaan. Ja vaikka viikonlopun juhlistakaan en stressannut, niin onhan järjestämisessä aina oma extra hommansa.

Eilen tuntui kuin olisin jyrän alle jäänyt tai kärsinyt vuosisadan krapulaa, ilman alkoholia. Treenattavien välissä nukuin jopa kahdet päiväunet ja illalla menin nukkumaan jo ennen ysiä. Aamulla heräsin puoli seitsemän ja olo oli heti aivan erilainen- taas täynnä energiaa. Nyt syksyn tavoitteeni onkin panostaa taas aikaiseen nukkumaanmenoon ja sitä kautta riittäviin yöuniin.

 

ruokia

Lautasellani eilen…

Aamupala: Mansikka/avocadosmoothie. Lounas: “Jämiä” viikonlopulta- couscousia, tzazikia, savulohta ja vihersalaattia. Välipala: iso vihersmoothie. Kuulatunnin jälkeen kookosvesi. Illalla punajuuri/porkkanakeittoa ja 2 leipäpalaa munavoilla. Jälkkäriksi pala brownieta, sekin viikonlopulta.

Onneksi eilen ruuat olivat jo etukäteen valmiina! Väsyneenä tai stressaantuneena nimittäin tekee mieli myös helpommin niitä “ei niin terveellisiä ruokia”. Helposti sitä nappaa vain “jotain helppoa”– miettimättä sen kummemmin ruuan terveellisyyttä. Väsyneenä tekee mieli etenkin makeaa, ja se jos mikä lisää vielä väsynyttä ja nuutunutta olotilaa. Valmista aterioita etukäteen tai pyöräytä nopea ravinnerikas smoothie. Moni nimittäin huomaa painonhallinan tai terveellisistä ruokailutottumuksista kiinni pitämisen väsyneenä tai stressaantuneena huomattavasti haastavammaksi.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Väsyneenä tai stressaantuneena suosi kevyttä liikuntaa; esimerkiksi kävelylenkkejä, joogaa, pilatesta, tanssia ja lajeja, jotka eivät rasita kehoa liikaa. 

Stressaantuneena…

Selvitä asiat päivän aikana ja keskustele mieltä painavista asioista. Moni menettää juurikin tämän takia yöunet. Yöllä asiat paisuvat isommiksi kuin ne oikeastaan ovatkaan.

images

Suosi kevyttä liikuntaa– etenkin iltaisin. Raskas liikunta ja unettomuus lisäävät kehon stressiä. Toisaalta esimerkiksi kevyt juoksulenkki toimii kuin terapiana- monet asiat selkiintyvät pienellä happihyppelyllä. Jätä musiikit kotiin ja suunnista mieluiten vielä metsään. Luonnolla on mieletön voima.

Syö ravitsevia ruokia– väsymys lisää usein etenkin makeanhimoa, joka pitkittyneenä vaikeuttaa painonhallintaa tai paino voi nousta, vaikka ruokailutottumuksissa ei muutosta olisikaan.

Aikaista nukkumaan menoa. Sulje televisio, kännykkä ja läppäri ajoissa- lue mieluummin kirjaa. Rauhoita ilta, venyttele tai meditoi. Ja vältä liian raskasta ateriaa ennen nukkumaan menoa.

Tapaa ystäviä ja ole armollinen itsellesi <3

Hyvää päivää sinulle!

Heidi xoxo

2 Comments

  1. -Sanna

    Täytyä asiaa!

    Reply
    • Heidi Tainio

      Kiitos Sanna 🙂
      Mukavaa syksyä!

      Terkuin Heidi

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *