Ruokapäiväkirja on helppo tapa seurata omia ruokailuja, ravintoaineiden saantia, annoskokoja ja energiansaantia, vaikka kaloreita ei laskisikaan- siksi se on tärkeässä osassa myös painonpudotuksessa, ja tietenkin myös silloin, kun halutaan varmistaa riittävä energiansaanti. 

Painonpudottajan olisi hyvä kiinnittää huomiota etenkin aterioiden rytmitykseen, jotta verensokeri pysyy tasaisena, ja yksinkertaisesti syödä vähemmän kuin kuluttaa. Paljon urheilevan on taas huolehdittava, että ravintoa saadaan tasaisesti ja riittävästi pitkin päivää. Tasaiset ruokavälit pitävät huolen myös siitä, että vältetään liian vähäisestä/harvaan syömisestä johtuva makeanhimo. Moni painonpudottaja “panttaa” päivän syömällä liian vähän ja illalla sorrutaan herkkuihin juuri liian vähäisen tai yksipuolisen energiansaannin takia. Saalaatinlehdellä ei jaksa, vaan lautasella olisi hyvä olla niin hiilihydraatteja, proteiineja kuin hyvälaatuisia rasvoja. 

Dieettien sijaan olisi hyvä keskittyä mieluummin valintoihin, jotka edesauttavat hyvinvointia ja jotka saavat voimaan hyvin- elämäntapa. Miten voimme tämän hetkisillä valinnoillamme vaikuttaa tulevaisuuteen? Dieetit voivat toimia hetkellisesti, mutta mitä tapahtuu dieetin jälkeen, jos perussyömiset eivät ole hanskassa? Silloin, kun perusruokavalio on kunnossa ei satunnainen herkuttelukaan haittaa. 
Aamupalaksi… 

“Gurun aamupalaa”. Kaurapuuro chialla ja proteiinijauheella terästettynä. Jokaisella aterialla olisi hyvä olla niin proteiinia, hiilihydraatteja kuin rasvaakin. Puuron päällä Suomen superfoodeja mustikoita ja vadelmia. Mökkipakkasessa oli vielä muutama rasia viime kesän marjoja 🙂 Päällä vielä muita supereita; gojia, mulpereita ja siitepölyä.

Lounas… 

Kesäruokaa sadepäivänä; pestokuorrutettua lohta, vuonankaalia, höyrytettyä kukkakaalia, uusia perunoita ja itsetehtyä rapukastiketta. Hyvää ja helppoa! 

Välipala…

Tuoreita mansikoita, marjasmoothieta ja pala mehiläisen siitepöly- tummaa suklaata. Ystävän tuomaa tuliaissuklaata jenkeistä, mmmmm 🙂 


Iltaruoka…

Grilliruokaa! Grillattua kanaa, parsaa, ananasta ja halloumia baby pinaattipedillä. Grilliin voi laittaa lähes mitä vain; kesäkurpitsaa, munakoisoa, sieniä, paprikaa, kalaa, kanaa, lihaa ja jopa avocadoa! Grillaamista turhaan syytetäänkin painonnousuun, sillä terveellisiä vaihtoehtoja on paljon! Usein ylimääräiset kalorit kertyvätkin alkoholista, jossa on lähes yhtä paljon energiaa kuin rasvassa; alkoholi 7kcal/gr, rasva 9 kcal/gr. 

Iltapala… 

Pieni kipollinen luomu soijajugurttia mansikoilla, vadelmilla ja siitepölyllä. 

Esimerkki ruokapäiväkirja on vapaapäivältä, mutta normipäiväkin noudattaa suunnilleen samaa ruokailurytmiä. 

Food diary is a good way to really see, what’s going in to your mouth. Are you having enough energy and nutrients or eating too much? 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *