Functional Training eli toiminnallinen treeni  on tehokas harjoitusmuoto, joka auttaa meitä jaksamaan ja toimimaan arkipäiväisissä jutuissa. Tehokkaaseen toiminnalliseen treeniin riittää oman kehonpaino, mutta itse käytän usein apuvälineenä kahvakuulaa, TRX- naruja tai palloa. Myös puistonpenkillä voi kehitellä erilaisia liikkeitä. 


Toiminnallinen treeni…

* tuo parempaa suorituskykyä ja toimintakykyä arkipäivän juttuihin
* sopii kenelle vain- niin aloittelijalle kuin kuin kokeneelle urheilijalle. Oman tason voit valita oman kunnon mukaan. 
* on helppo tehdä missä vain! Oman kehonpaino riittää ainakin alkuun.
* vaihtelua ja monipuolisuutta treeniin
* parantaa tasapainoa, koordinaatiota, ryhtiä ja keskivartalon hallintaa.
* kehittää lihasvoimaa ja kestävyyttä 
* on hauskaa! Vain mielikuvitus on rajana 🙂 Pienillä muutoksilla tutuistakin liikkeestä saa haastavamman.

Esimerkiksi TRX- naruja apuna käyttäen saa punnerruksesta joko helpomman tai vaikeamman: mitä lähempänä jalat ovat ankkuria, sitä tehokkaampi liike on. Jos vielä tuot jalat yhteen tai jopa nostat toisen jalan ilmaan, saat vielä enemmän tehoja irti. 

Moni istuu töissä jo kahdeksasta neljään, miksi siis mennä salille istumaan laitteisiin, kun treenin voi tehdä monipuolisesti kehonpainoa apuna käyttäen. Toiminnallinen treeni ei välttämättä vaadi apuvälineitä ja siksi se onkin hyvä treeni tehdä esimerkiksi kotona tai mökillä. Eikä kannata unohtaa hyötyliikuntaa! Kesällä mm. puutarhatyöt, halon hakkuu, veden kanto saunalle tai erilaiset nostamiset ja kantamiset ovat loistavaa toiminnallista treeniä. 


Viime viikkoina Elixian salikortti on vilahtanut vain lompakossa, mutta kaikkea muuta treeniä on tullut tehtyä senkin edestä. Varsinkin nyt kesällä on kiva kuulailla ulkona tai ripustaa TRX- narut puuhun. Sateisemmilla ja kylmemmillä ilmoilla olen kiinnittänyt TRX- narut Kisahalliin. Kisahallissa on aamuisin hyvin tilaa ja mukavan rento fiilis. Treenaajia on laidasta laitaan, aina mummosta leiriläisiin ja lajeja pingiksestä telinevoimisteluun. 

Alkulämmittelyä medicinepallolla: wall ball, sivuheittoja seinään ja eteen yhdellä kädellä. Koko keho tekee monipuolisesti työtä ja sykkeet nousevat. TRX- naruilla mm. ylä- ja alasoutua, punnerrusta, askelkyykkyä, sivukyykkyjä, lankkua ja erilaisia vatsalihasvariaatioita. Lopuksi vielä käsillä seisontaa. Kyljissä tuntuu vielä tänäänkin 🙂 

5 Comments

 1. Anonymous

  Oletko koskaan kokeillut longboardia? Siis ihan sellaista tasaisella liikkumista paikasta A paikkaan B. Hyvää keksivartalotreeniä sekin varmaan…postaus aiheesta olisi kivaa luettavaa. Olen ajatellut hankkia longboardin, mutta en ole vielä uskaltanut. Takana monta vuotta selkävaivoja ym. Eli mitä kaikkea kannattaisi huomioida laudan päällä ollessa, jotta välttyisi lisävaivoilta. Oikea asento ym.

  Reply
  • Heidi

   Moikka, itse asiassa en ole kuin vähän testaillut, vaikka pojalla sellainen onkin. Vaikeaa ainakin oli, kun yritin vähän “kikkailla”, mutta kulkuvälineenä varmasti hyvä. Täytyykin testailla enemmän ja sitten tehdä postausta 🙂

   Heidi

   Reply
  • Anonymous

   Jee, jään innolla odottelemaan lonkkauspostausta! =)

   Reply
 2. Tiinuska

  Olet ihana inspiraatio ja juttusi tuntuvat tulevan minulle juuri oikeaan aikaan 🙂 ensin se maalman paras mustikaraakakakku ja sitten tämä – juuri kun olen joutunut sairaslomalle yksipuolisen treenin (bodypump) ja liian vähän kehonhuollon aiheuttaman jumilukon kanssa… haluan viedä mun treenejä toiminnallisempaan suuntaan ja joogata enemmän. Kiitos siis inspiksestä:)

  Reply
  • Heidi

   Kiva kuulla Tiinuska 🙂 Oma mustikkaraakakakku loppui juuri pakkasesta ja kehitteillä on joku uusi kesäinen, katsotaan mitä tulee 🙂

   Ikävä kuulla sun jumilukosta 🙁 Ota iisisti ja jooga auttaa kyllä kummasti 🙂

   Mukavaa viikonloppua, toivotaan,että aurinko paistaa 🙂

   Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *