LOMAN TARKOITUS? (+ARVONTA)

by | Jun 20, 2018 | Exercise, Food, Wellbeing | 31 comments

 

 

 

Kesäkuun loppu, ja moni on aloittanut jo kesäloman. Sen myötä omakin kalenteri on ottanut hieman pehmeämpää laskua kohti heinäkuuta, omaa kesälomaani. Aion lomailla koko heinäkuun ja vielä elokuun ensimmäisetkin päivät. Osa lomasta vietetään reissun päällä, mutta liiallisia suunnitelmia en lomalle ole halunnut asettaa, fiiliksellä mennään. Hyvää vastapainoa aikataulutetulle arjelle.

 

Touko-kesäkuun vaihteessa saimme pojankin Lontoosta kotiin <3 Vuosi on lopulta mennyt todella nopeasti, mutta voi sitä onnenriemua, mikä pojan kasvoilta paistoi loman koitettua- varmasti myös äidin. Yhteensä viisi viikkoa enemmän ja vähemmän lomailua. Kuulumisten vaihdon yhteydessä kävimme läpi myös kesälomalle annettua ohjelmaa. Hieman jopa kauhistellen katsoin tarkoin jokaiselle lomaviikolle suunniteltua omaa viikko-ohjelmaa, ja jopa lomalle asetettuja tavoitteita. Eikö lomalla nyt voisi hieman relata ja unohtaa ainakin tavoitteet?

 

Tarkemmin ohjelmaa lueskellessa, sain kuitenkin kiinni ajatuksesta, mitä sillä haettiin. Lomalla, ilman sitovia aikatauluja, kuten opiskeluja, ohjattuja treenejä ja pelejä, jää aikaa enemmän levolle, palautumiselle, kavereiden treffaamiselle, mutta myös omatoimisille treeneille. Aikaa kaikelle sille, mitä ei niin siinä arjen keskellä ehdi tai edes jaksa tehdä. Loman ensisijainen tarkoitus on siis palautua, ladata akkuja, päästää irti arjesta ja aikatauluista. PALAUTUA, niin, että lomalta arkeen palatessa on ennemminkin energiaa täynnä kuin, että tarvitsisi uutta lomaa lomalta. Kaikista rutiineista ei kannatakaan luopua, muuten lomalta paluu voi tuntua todella vaikealta.

 

Lomalla kannattaa suorittamisen sijaan keskittyä palautumiseen. Yksi kaipaa toimetonta lepoa, toinen aktiiviteettejä- tarkoitus molemmille kuitenkin sama. Palautuminen.

 

Viiden viikon loma olikin fiksusti jaettu eri teemoilla. Ensimmäiset viikot lepoa ja omatoimisia aktiviteetteja, fiiliksellä. Suositeltiin testaamaan vaikkapa jotain uutta lajia ja pelailla pihapelejä kavereiden kanssa. Pikku hiljaa loman edetessä palataan rutiineihin, niin, että loman jälkeen ollaan valmiita aloittamaan taas kova työ. Loppuloman lisääntyneestä treenimäärästä huolimatta, jää päivään edelleen vielä vaikka kuinka paljon aikaa tehdä kaikkea muutakin. Ja toisaalta, jos on tottunut liikkumaan paljon muutenkin, kaipaa liikettä lomallakin. Silloinhan sitä juuri on aikaa! Jos ei lomalla, niin koska sitten?

 

 

Keltaiset palkit kertovat palautumisesta- mukavasti kertyy niitäkin päivään. Musiikin kuuntelu, jooga, meditointi ja jopa autolla ajaminen!

Nämä lisäravinteet ovat päivittäisessä käytössäni- Magnesium, Ashwagandha Plus ja Vitamin B6

 

LEPO JA AKKUJEN LATAUSTA

 

Viime kesänä huomasin, että parasta akkujen latausta ja lepoa oli olla suunnittelematta liikaa ohjelmaa. Ensimmäiset 18 päivää vietimme tyttären ja kummitytön kanssa Espanjassa. Maisemanvaihdos heti loman alkuun auttoi laskeutumaan lomamoodiin nopeammin. Arkirutiineista ja työkuvioista irti päästäminen oli helppoa. Ensimmäisen viikon luin vain kirjoja aurinkotuolissa, joogasin ja juoksin/kävelin rannalla, kuuntelin musiikkia, nukuin pitkiä yöunia, söin ihania tuoreita ruokia. Iltaisin pelasimme korttia ja juttelimme tyttöjen juttuja.

 

Toisella viikolla sama meno jatkui, mutta huomasin kaipaavani hieman lisää aktiviteettejä, kuten omia treenejä. Iltaisin kävimme ulkona syömässä. Kolmannella viikolla, kotiin palatessa, energiaa oli niin etten meinannut paikoillani pysyä. Purin energiaa juoksemalla. Tuntui ihanalta, kun päivässä ei ollut työn tuomaa kuormitusta ja sain keskittyä vain itseeni. Samalla uusia ideoita alkoi nousemaan kuin tyhjästä. Lähes 5 viikon loman jälkeen oikein odotin töihin pääsyä. Loma oli siis tehnyt tehtävänsä. Ja huomaamatta olin toiminut juuri niin kuin pojan ohjelmassakin suositeltiin- lepoa, akkujen latausta ja itselle mieluisia juttuja.

 

Tutkimusten mukaan ensimmäiset 8 lomapäivää menee kuormituksen purkamiseen. Siksi suositeltavaa olisi lomailla kerralla vähintään 2-3 viikkoa.

 

Lomalla moni haluaa ottaa löysin rantein- unirytmit muuttuvat, liikunta saattaa vähentyä ja ruokavaliokin olla vähän niin sun näin. Hyvä tietenkin ottaa hieman löysemmin, mutta lomallakin voi tehdä parempia valintoja, vaikka ottaisikin löysemmin rantein. Lue edellinen postausAivan kaikkia rutiineja ei siis lomallakaan kannata heittää romukoppaan. Riittävä uni, monipuolinen ruokavalio ja tasaiset ateriavälit sekä liikunta auttavat todistetustikin palautumaan. Palautumista tukemaan ovat käytössäni myös lisäravinteet; Wild Nutritionin magnesium, ashwagandha plus ja B6 vitamiini, olin sitten töissä tai lomalla. Tämän combon otan iltaisin juuri ennen nukkumaanmenoa.

 

Lisäravinteet- tarvitaanko niitä? 

 

Magnesium.

Asiantuntijoiden mukaan jopa 75 % länsimaalaisista ihmisistä saa liian vähän magnesiumia, joka on elimistössämme yli 300 entsyymireaktioon osallistuva mineraali. Magnesiumilla on keskeinen rooli muun muassa energia-aineenvaihdunnassa, luuston ja hampaiden rakennusaineena, lihasten ja verisuonten toimintakyvyn ylläpitäjänä sekä kuukautiskipujen, lihaskramppien ja suonenvetojen ennaltaehkäisijänä. Lisäksi elimistö käyttää magnesiumia stressihormoni kortisolin poistamiseen. Liian vähäinen magnesiumin saanti voi siis heikentää kortisolin poistumista kehosta. Koska magnesiumin on niin monessa mukana, voi sen puutekin aiheuttaa monia terveydellisiä ongelmia.

 

Ashwagandha Plus. 

Ashwagandha on yksi ayurvedan arvostetuimmista hermostoa ja immuunijärjestelmää tukevista rohdoskasveista, jonka vaikutuksen voisi kiteyttää sisäistä rauhaa ja elinvoimaa edistävänä. Siksi se sopiikin erinomaisesti moderniin, usein haastavaan ja vaativaan elämäntyyliin, jossa kiire ja väsymys ovat osana arkea. Yksi ashwagandhan erikoisuus onkin sen tasapainoittava ominaisuus, eli kyky vaikuttaa yhtä aikaa sekä rauhoittavasti, että virkistävästi.

 

B6 Vitamiini.

Käytännössä B6-vitamini on yhteisnimitys kolmelle elimistössä samanlaisesti vaikuttavalle yhdisteelle, jotka ovat pyridoksiini, pyridoksaali ja pyridoksamiini. B6-vitamiinin tarvetta lisäävät esimerkiksi stressi, kova fyysisen rasitus, runsas alkoholin käyttö, tupakointi ja runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio. Näissä kaikissa tapauksissa B6-vitamiinia tulisi saada normaalia enemmän joko ruokavaliosta tai ravintolisistä. Lisäksi tiettyjen lääkkeiden käyttö kasvattaa B6-vitamiinin tarvetta. Näitä ovat esimerkiksi estrogeenivalmisteet ja penisiliini.

 

 

 

LIIKUNTA

 

Jos lomalla ei ole aikaa liikkua, niin koska sitten? Vie treenit ulos, testaa jotain alla olevista kotitreeneistä. Testaa uutta lajia. Ota lomalla liikunta osaksi päivääsi, jolloin se on helpompaa säilyttää matkassa mukana arjenkin koittaessa.

 

Joogaa ja venyttele aamulla heti herätessä, tai illalla ennen  nukkumaanmenoa- vaikka edes viisi minuuttia. Loman aikana tästäkin voi tulla uusi tapa, jota haluat jatkaa loman jälkeenkin. Aloittaminen on aina se haastavin juttu, mutta vauhtiin päästyä ei hyväksi havaituista asioista halua päästää enää irti. Lopultahan kaikki on kiinni vain tottumuksista. Olisiko tämän loman tavoitteesi luoda uusia terveellisiä rutiineja? Sellaisia, jotka eivät jää vain lomalle, vaan seuraavat mukana myös arkeen palattua.

 

2 x 12 min Kotitreeni

Pikatreenejä– kahvakuula, TRX- ja core

Yhdistetty TRX- ja Kahvakuulatreeni

Keskiviikon 10min Core-treeni

Juoksua ja kotikuntopiiri

 

UUSIA TAPOJA JA TEORIASTA KÄYTÄNTÖÖN

 

Lisää ruokavalioon jotain energisoivaa ja terveellistä. Grilliruokaa syytetään usein kesäkilojen kertymisestä, mutta todellisuudessa kilojen kertymisen syynä ovat  useimmiten isommat annoskoot ja alkoholi. Grilliin voi makkaroiden sijaan laittaa kalaa tai marinoimatonta lihaa. Lisukkeeksi raikkaita salaatteja, uusia perunoita ja kasvisnyyttejä.

 

Ilman arjen kiireitä on lomalla aikaa testata uusia reseptejä. Muutaman tekokerran jälkeen niiden valmistukseen menee enää vain puolet ajasta. Jos koet esimerkiksi työeväiden tekemisen työlääksi, aloita harjoittelu ja testaaminen lomalla. Töihin palatessa ne valmistuvat kuin käden käänteessä.

 

 

Tässä vielä linkki viime kesäiseen postaukseeni “Lomalla on aikaa“. Sama toimii tänäkin vuonna.

 

 

ARVONTA 

1 x Wild Nutrition Magnesium, Ashwagandha Plus & Vitamin B6

Osallistu kommentoimalla tätä postausta; “Mitä lomaltani haluan?”, 24.6 kello 21.00 mennessä.

 

 

Postaus tehty yhteistyössä Circlum Farmasian kanssa

Kuvat minä ja Elina Hovinen

 

Heidi xoxo

31 Comments

 1. Heiluva Setä

  Odotan elämyksiä, liikuntaa ja palautumista. Sekä aikaa rakkaiden kanssa.

  Lomani tulee olemaan kahtiajakoinen. Ensimmäisellä lomaviikolla pyöräilen Team Rynkeby – God Morgon Espoo tiimin kanssa Pariisiin 1200 km. Se on melkoinen urheilusuoritus, jota varten olen treenannut koko kevään. Silloin aivot varmasti päästävät jo irti kaikesta, mutta kroppa on kovilla. Seuraavat 10 päivää on pyhitetty parisuhteelle ja rentoutumiselle Ranskan rannikolla ilman aikatauluja tai suunnitelmia. Ja loppuun jää kaksi viikkoa Suomessa kaupungissa ja mökillä taas ilman etukäteissuunnittelua.

  Reply
 2. Fillarantti Punkari

  Loma kuuluu edelliseen elämääni, koska olen viidettä vuotta eläkkeellä. Sinällään allekirjoitan nuo ohjeesi ja teesisi. Lepo, uudet virikkeet ja palautuminen ovat avainsanoja elämässä. Oma ”lomaohjelmani” noudattelee samoja suuntaviivoja kuin tähänkin asti. Liikuntaa ja kesästä nauttimista. Fillari on ykkönen ja golf täydentää sitä sopivana sosiaalisena seurusteluympäristönä.

  Reply
 3. Janna

  Perheen yhteistä aikaa kiireettä, liikuntaa, huvittelua, ystävien kanssa mökkeilyä tai kotona grillailua ja illanviettoa. Toivottavasti myös aurinkoa, lämpöä ja päivätorkkuja ulkoterassilla verkkokeinussa. Ihanaa kesää toivotellen. -Janna

  Reply
 4. -Sanna

  Kiireisen kevään jälkeen kaipaan eniten sitä, että ei olisi kiire mihinkään ja saisi aamuisin nukkua niin kauan kun unta riittää. Aamukahvit auringossa kaikessa rauhassa, ihan parasta. Aion ottaa loman alun rennosti ja sen jälkeen pistän vauhtiin rippijuhlien järjestelyt 🙂

  Sain myös vihdoin ja viimein tilattua TRX-narut, joten aion treenata niillä säännöllisesti nyt kun jumpatkin ovat enemmän ja vähemmän kesätauolla. Viritän narut pihalle, mikäs sen mukavampaa kun treenata ulkona.

  Hyvää juhannusta, toivottavasti saadaan edes välillä aurinkoa näkyviin!

  Reply
 5. Inka

  Odotan lomalta rauhallisia päiviä, jolloin ehtii rentoutua ja nauttia vain kesästä. Ihaan olisi myös herätä ilman herätyskelloa ja viettää hitaita aamuja. Ystävien kanssa oleskelu ja luonnosta nauttiminen tuovat myös piristystä lomaan :)!

  Reply
 6. Johanna

  Raskaan kevään jälkeen kaipaan vai lepoa – kiva lukea että sekin on ‘sallittua’ kun miehellä taas jo pitkä todo-lista. Loma menee pääasialisesti mökkeilessä, ajattelin saada viihdoinkin nukkumarutiinit uuteen uskoon ja lisätä liikuntaa jälleen arkeen kun se kevään aikana jäi – joogaa, kävelyä ja toivottavasti lihaskuntotreenia ja vähän juoksuakin loppupuolella 🙂

  Reply
 7. Pauliina.K

  Rentoa oleilua, matkustelua ja yleistä nauttimista lomasta ja toivottavasti hyvästä säästä 🙂

  Reply
 8. Laura K.

  Odotan sitä, että on energiaa ja aikaa tehdä just niitä juttuja joita haluaa :). Liikkua, nukkua pitkästi ja tehdä rauhassa kaikkea kivaa! Ystäviäkin olisi ajan kanssa ihana tavata :).

  Reply
 9. Sara G

  Hitaita aamuja, hetkessä nauttimista, ystäviä, yhteisiä aterioita puutarhassa, Suomi-matkailua luontokohteissa, veden liplatusta ja rentoa kesäfiilistä -näistä on rentouttava kesäloma tehty :).

  Reply
 10. Sallamari

  Rentoutumista, liikuntaa ja ystävien seuraa!<3

  Reply
 11. Claudia

  Odotan kiireettömiä aamuja, yhteisiä hetkiä perheen kanssa, aurinkoa ja hiekkarantaa.

  Reply
 12. Ingrid

  Ihana postaus ja hauskoja vastauksia täällä 🙂 Odotan lasten kanssa yhteistä aikaa, nukkumista, öisiä telkkarisessioita (en arkena ehdi koskaan katsoa telkkua), hyvää ruokaa ja ystävien tapaamista. Ja liikuntaa joka päivä – rennosti!

  Reply
 13. Annemari

  Odotan kiireettömiä rentoja aamuja, aamukävelyjä rannassa, mökkeilyä. Odotan ystävien tapaamista rauhassa ja ihania kesäherkkuja myös! 🙂

  Reply
 14. Anneli Kaikkonen

  Todella kiva postaus sinulla. Itse kaipaan lomalla juuri sitä arjesta irtautumista kokonaan. Tykkään lukea paljon, meditoida sekä liikkua luonnossa. Ne kaikki rauhoittavat minua ja antavat voimaa jaksamiseen. Tykkään myös olla tyttäreni kanssa lomalla sekä antaa enemmän aikaa pienelle koiralleni. Kotoa pois lähteminen onkin mulle tehokkain keino irroittautua parhaiten ja nopeimmiten arjesta. Vaikka vaan menee sukulaisiin kyläilemään. Kaksi viimeistä vuotta ovatkin olleet terveyden kannalta todella raskaita.

  Reply
 15. anna s.

  Perheen kanssa yhdessäoloa ja myös omaa aikaa 🙂

  Reply
 16. Maarit

  Liikkua luonnossa, syödä rauhassa hyvää ruokaa, nukkua, viettää aikaa perheen kanssa ja tehdä asioita hetken mielijohteesta ilman aikatauluja.

  Reply
 17. Taija

  Sopivassa suhteessa lepoa ja liikuntaa. Toiveissa tietenkin myös aurinkoa ja lämpöä.

  Reply
 18. Jane

  Kiireettömiä aamuja, hyvin nukuttuja öitä.

  Reply
 19. Annukka

  Aikaa tehdä niitä asioita, jotka tuntuvat hyvältä.

  Reply
 20. Sirpa

  Ennen lomaa vielä töitä viisi viikkoa. Neljän viikon lomalla annan aikaa itselleni, liikun ja marjastan, olen vaan ilman aikatauluja ja rentoudun.

  Reply
 21. Sara

  Arjen aikataulujen puuttumista, aurinkoa, perheen kanssa vietettyä aikaa ja tietty aikaa urheilla.

  Reply
 22. JennaO

  Haluan vain rentoutumista! Olen käynyt läpi burnoutin viime vuonna ja aika nopeasti palasin töihin. Se hieman kaduttaa. lomalla aion vain ladata akkuja, lukea kirjoja, tehdä käsitöitä ja ihan vaan olla!

  Reply
 23. Sannamarianna

  Itselleni tärkeintä on rentoutuminen. Odotan, että pääsen lukemaan kirjoja ja unohtamaan arjen velvollisuudet aikatauluineen.

  Reply
 24. Kipa

  Olen keväällä aloittanut mindfullness-harjoitukset, ja vakaa aikomus on jatkaa myös lomalla. Odotan rauhallisia aamuja, jolloin voin heräillä rauhassa ja kerätä ajatuksia ennen aamupalaa. Se on tosi, että harjoitukset jäätä tekemättä, jos en aloita lomapäivästä nro 1!

  Reply
 25. Susanna_

  Aurinkoa ja aikatauluttomuutta?

  Reply
 26. Päivi

  Loma merkitsee mulle irtautumista arjen kiireistä ja arkea määrittävistä aikatauluista. Ihan parasta ovat hitaat aamut, aamiaiset terassilla,josta aukeaa metsä ja kuuluu linnunlaulu. Lenkkejä metsässä ja meren rannoilla, joogaa ja venyttelyitä samaisella terassilla. Aikaa itselle, perheelle, ystäville. Uimista, saariretkiä, elokuvia, jalkapalloa kentän laidalla ja telkkarista. Hyvää ja terveellistä ruokaa, mansikoita, kesän herkkuja. Luovuutta kokeilla uusia juttuja,koska aikaa. Saunomista,mökkeilyä ja kaupunkilomailua. Itsestä huolehtimista, musiikista ja hiljaisuudesta nauttimista – ja Suomen ihanasta suvesta!

  Reply
 27. Hissu

  Aurinkoisia säitä,pieniä ja vähän pitempiäkin lomareissuja.-ja hyvää marjasatoa.

  Reply
 28. Joanna

  Odotan kiireetöntä aikaa läheisten kanssa. Aurinkoa ja ulkoilua.

  Reply
 29. saysann

  Odotan perheen yhteistä aikaa, pientä tekemistä ilman aikatauluja, liikkumista ja lepoa.

  Reply
 30. Pirjo

  Haluan lomaltani vastapainoa arjelle, mutta kuitenkin tosi arkisia asioita:) Reissaan työssäni koko ajan, joten kaipaan kotiaamuja, kukkapenkin rapsutusta, lenkkeilyä silloin kun se tuntuu kivalle (ei sitä että milloin sen saa kalenteriin laitettua, miksei nyt aamuisinkin??) ja paljon luonnossa oloa! Rakastamme veneilyä, joten saaret ja nokipannukahvit, täältä tullaan!

  Reply
 31. Salli

  Odotan lomamatkaa pienen lapsenlapsen kanssa innolla.

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *