Harva meistä säästyy täysin iho-ongelmitta läpi elämän. Ihon kuntoon kun vaikuttavat niin monet tekijät esim. hormoonit, elintavat, stressi, uni ja ilmansaasteet. 

Kun murrosiästä on selvinnyt ilman näpyn näppyä, oli aikamoinen shokki, kun kolmenkympin kynnyksellä iho alkoi kukkia- ja ihan yllättäen. Elämäntilanteiden muutokset vaikuttavat meihin, vaikka emme varsinaista stressiä tuntisikaan. Maasta tai varsinkin mantereelta toiselle muuttaminen voi vaikuttaa myös ihoon, sillä ilmasto, saasteet ja vesi ovat joka puolella erilaisia. Englannissa pohjavesi on lähes käytetty loppuun (ainakin ihotautilääkärin mukaan), ja sen takia vettä kierrätetään lisäämällä siihen vain kemikaaleja. Myös e-pillereitä käyttävien naisten virtsan mukana kulkeutuu puolisynteettisiä hormooneja vesistöön, jotka eivät hajoa jätevesipuhdistamoissa. Tämä vaikuttaa mm. kalojen sukupuolihairioihin. Aiheesta kannattaa lukea lisää tästä, mielenkiintoista. Senpä takia taitaa Kate Mosskin kylpeä Evianissa 😉 

Myös suoliston hyvinvoinnilla on suuri merkitys ihon hyvinvointiin. Jos suolisto voi huonosti, on ravintoaineiden imeytyminenkin heikempää tai jopa mahdotonta. Siksi suosittelenkin käyttämään hyvälaatuisia maitohappobakteereita, jotka tasapainoittavat bakteerikantaa. Varsinkin matkustaessa lämpimiin maihin on hyvä aloittaa maitohappobakteerien käyttö jo hyvissä ajoin ennen matkustamista. Hormooneista voisin kirjoittaa jo yksin kattavan postauksen, mutta tässä kirjoituksessa keskityn lähinnä ruokavalion positiiviseen vaikutukseen.

Tässä muutama vinkki, miten ruokavalion avulla voit vaikuttaa niin suoliston kuin heleän ihon kuntoon. Ihon laatuun toki vaikuttavat myös geenit. Toisille ei tule näpyn näppyä, vaikka söisivät kuinka epäterveellisesti, mutta toisilla on näppy leuassa heti suklaapatukan nähtyään. Opettele kuuntelemaan omaa kehoasi ja muista; se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi sinulle. Löydä itsellesi sopivat ruokalajit rohkeasti kokeilemalla. 


1. Syö paljon kasviksia- varsinkin vihreitä!

Kasviksia, juureksia, C – vitamiinipitoisia marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, kalaa… Kaiken a ja o on syödä mahdollisimman monipuolisesti ravintorikasta prosessoimatonta ruokaa, mutta tärkeintä on opetella tuntemaan oma keho ja sen tarpeet- ilman turhaa nipotusta ja hifistelyä. Toisille raakaruoka eli kypsentämättömät kasvikset eivät välttämättä sovi ollenkaan. Kasvikset voi aivan yhtä hyvin myös höyryttää tai kypsentää uunissa. Silloin ne ovat monelle vatsaystävällisempiä. Vihermehut ja smoothiet ovat oiva keino lisätä kasviksia ja hedelmiä ruokavalioon.

2. Juo vettä! 
Jaksan aina muistuttaa vedenjuonnin tärkeydestä! Hyvä nestetasapaino on tärkeää myös ihon kimmoisuuden kannalta. 

3. Hyvät ja laadukkaat rasvat.
Avocado, pähkinät ja rasvainen kala. Oma suosikkini on avocado, jota käytän niin smootheissa, salaateissa ja jopa leivonnassa. Avocado sisältää noin 20 iholle tärkeää ravintoainetta, kuten C- E ja B- vitamiinejä sekä sinkkiä ja hyviä rasvoja. Myös saksanpähkinät (joita käytin alla olevassa salaatissa) sisältävät paljon E- vitamiineja ja Omega 3:sta. 

4. Karsi turhat sokerit ja valkoiset jauhot. 
Sokeri ja valkoiset vehnäjauhot ruokkivat tulehduksia ja tekevät ihosta samean, elottoman ja ryppyisen. Akneihon pahin vihollinen onkin juuri sokeri. Korvaa sokeriset herkut raakasuklaalla tai muilla ihanilla raakaherkuilla. Raakaherkkujen teko on nopeaa, sillä uunia ei tarvita. Alkuun irtiotto sokerista voi tuntua hankalalta, mutta jo viikon parin päästä helpottaa. 

5. Vähennä maitotuotteita ja gluteenia. 
Monelle gluteenin ja maitotuotteiden pois jättäminen on tuonut helpotusta iho-ongelmiin. Vaikka sinulla ei olisikaan keliakiaa, on kuitenkin mahdollista, että olet gluteenille yliherkkä. Itse koen oloni paljon paremmaksi ilman gluteenia ja maitotuotteita, jotka molemmat on erittäin helppo korvata muilla ruoka-aineilla. 
6. Opettele kokkaamaan itse!
Aloita helpoista jutuista ja käytä niitä raaka-aineita, joista pidät. Yksinkertaista, nopeaa ja helppoa. Keep it simple! 
Tässä herkullinen ja nopea, ihoa hellivä lämmin salaatti kvinoasta, lehtikaalista ja avocadosta…ja muutamasta muusta 🙂 Lehtikaalia käytän tällä hetkellä ruokavaliossani lähes päivittäin. Se sopii hyvin niin vihermehuihin, smootheihin kuin salaatteihinkin. Siitä valmistuvat myös ihanat lehtikaalisipsit!      
                     Lämmin Kvinoa/Avocado- Salaatti

                                                                1 dl Kvinoaa
                                                      Pussillinen Lehtikaalia
                                                    1/2 isosta Kesäkurpitsasta
                                                                2 Porkkanaa
                                                                  1 Avocado
                                                  Kourallinen Saksanpähkinöitä


Huuhtele ja keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Samalla paista pilkotut kesäkurpitsa ja porkkanat kevyesti oliiviöljyssä. Lisää pehmenneiden kasvisten joukkoon valmis kvinoa, rouhittuja saksanpähkinöitä, pilkottu avocado. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla. Salaatista tulee noin 2-4 annosta, riippuen nälästä.
 
                                                                   Kastike:

                                                                 Oliivioljyä
                                                             Mustapippuria
                                                                    Suolaa
                                                            Loraus Hunajaa
                                                           Sitruunan mehua
                                             Tuoretta Thai-basilikaa silputtuna

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kastikkeesta on tarkoitus tulla paksua, mutta voit tarvittaessa ohentaa kastiketta  vedellä. 


2 Comments

 1. laura

  Iho-ongelmaisena päätin heti innokkaana kokeilla tuota herkullisen näköistä salaattia ja lähdin heti markettiin haalimaan aineksia – lehtikaalin löytäminen olikin melko uurastuksen takana, sitä kun oli lopulta vaan pakasteena! Nyt kun piti ruveta kokkailemaan niin huomasin että quinoa unohtui! 🙁 mut huomenna menee kokeiluun! 😀 kuten myös muut vinkit, toivottavasti vaikutus parempi kuin kaiken maailman puhdistusgeeleillä… 🙂

  Reply
  • Heidi

   Moikka Laura,

   Aivan totta, lehtikaalia ei löydy ihan joka kaupasta. Isommista K-kaupoista ja Stockmannilta. Silloin tällöin myös ihan lähi Alepasta!

   Iho-ongelmista kärsivät melkein kaikki ainakin jossain vaiheessa. Itsellä tosiaan ihan yllättäen siinä kolmenkympin kieppeillä puhkesi akne otsaan ja lähinnä leukaan. Uskon, että hormooneilla ja muuttamisella uuteen maahan oli vaikutusta aknen syntyyn. Pari vuotta meni, että sain ihon takaisin normaaliksi. Kärsivällisyyttä vain, vaikka välillä tuskastuttaisikin. Kannattaa myös välttää yli puhdistamista.

   Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *