Vaikka kuukausi ei alkanutkaan ihan toivomallani tavalla, on se silti suosikkikuukauteni- eikä ainoastaan siksi, että silloin juhlin myös syntymäpäiviäni, vaan syyskuu on usein ollut uusien alkujen kuukausi. Koulut, opiskelut ja jopa muuttomme ovat tapahtuneet usein syyskuun alussa. Tämänkin syksyn aikana tiedossa paljon uusia kivoja juttuja ja yhteistyökuvioita 🙂 ja Tansanian matkaa odotan tietenkin jo innolla! 


Syksy on usein kevään ohella myös puhdistuksen aikaa; ruokavaliota täydentävät ravinnerikkaat marjat, sienet, omenat ja siskon kasvimaalta saatiin ainakin kesäkurpitsoja. Kesäiset salaatit tekevät tilaa keitoille, uuniruuille sekä pitkään haudutetuille pataruuille. 

Syksyn tullen moni kaipaa myös pientä “puhdistuskuuria” ja vyön kiristystä kesän herkuttelujen jälkeen. Vyötä kiristäessä on hyvä muistaa pitää kiinni säännöllisestä ateriarytmistä, riittävästä proteiinin saannista sekä annoskoosta. Jo pelkästään herkkujen pois jättäminen auttaa monella. Käytä kauden kasviksia ja kokkaa mahdollisimman paljon itse. 

Aloita päiväsi terveellisesti jo heti aamupalasta. Tuorepuuron, chiapuddingin ja smoothiet voit valmistaa jääkaappiin valmiiksi jo edellisenä iltana. Välipalaksi pieni kourallinen pähkinöitä ja hedelmä, lounaaksi keitto/lämmin ruoka tai ruokaisa salaatti (proteiinina esim. lohta, kanaa, linssejä, kvinoaa… ), ennen iltapäivän makeanhimoa proteiinipitoinen marja-tai vihersmoothie (joka on muuten helppo ottaa lasipullossa töihin mukaan), iltaruoka sama kuin päivällä ja tarvittaessa vielä pieni iltapala. Saattaa kuulostaa paljolta, mutta tasainen ateriarytmi pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja vähentää mielitekoja- etenkin niitä epäterveellisiä. Muista myös juoda paljon vettä. 
Syksyllä moni aloittaa myös uuden harrastuksen. Testaa ennakkoluulottomasti uusia lajeja, ja suosittelen ulkoilemaan niin paljon kuin mahdollista. Raitis ilma piristää varsinkin, jos on istunut koko päivän toimistossa. Hyödynnä esimerkiksi työmatkat ulkoiluun. 

Syksyllä ylimääräiset tavarat saavat myös kyytiä; kesävaatteet viedään vintille samalla, kun vaatekaapit siivotaan. Osan vaatteista vein kierrätykseen, osan myin ja loput vien mukanani Tansaniaan. Etenkin lenkkareista ja nappuloista on siellä huutava pula. Nurkissa on ihan turha pitää vaatteita vuodesta toiseen, jos niitä ei koskaan pidetä.

Miten teillä on syksy lähtenyt käyntiin? 

2 Comments

 1. Anonymous

  Moi, mahtuuko laukkuusi useammat lenkkarit? Täällä niitä olisi, ei viitsi roskiin laittaa. Marika 🙂

  Reply
  • Heidi

   Moikka Marika,

   Kaikki otetaan mielellään vastaan. Jokainen lähtijä voi viedä 23kg:n edestä tuliaisia 🙂 Laita mulle s-postia [email protected] niin sovitaan, miten toimitaan 🙂 Kiitos tosi paljon!

   Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *