Vinkit 1/2 maratonille- testaa juoksukamat etukäteen!

by | May 5, 2015 | HCR, Juoksu, Luokittelematon, puoli maraton, Treenit | 2 comments

 

kuva 1 kuva 5

Kevään yksi odotetuin juoksutapahtuma, Helsinki City Run, lähestyy jo kovaa vauhtia. Enää reilu viikko aikaa starttiin! Viimeiset pitkikset on heitetty ja pikku hiljaa panostetaan palautumiseen ja lepoon. Tässä vaiheessa kaikki voitava on jo tehty, ja treenin sijaan keskity mieluummin palauttaviin harjoituksiin ja kehonhuoltoon. Kovilla treeneillä saatat vain pilata hyvän suorituksen. Tässä vaiheessa ei myöskään ole hyvä testata uusia lajeja tai kyykkäysenkkoja! Mitä levänneemmät jalat, sen parempi!

Ajattelin jakaa teille vielä omat vinkkini puoli maratonille valmistautumiseen. Uskoisin, että vinkit sopivat kaikille, olitpa sitten hakemassa uutta ennätystä tai juoksemassa ihan vain huvikseen.

Testaa juoksukamat etukäteen!

kuva 3

kuva 2

Spibeltissä kulkevat kätevästi geelit ja kännykkä

Kaikki varmasti jo tietävätkin, ettei upouusia tossuja kannata lähteä testaamaan kisapäivänä. Juokse siis tossuilla, jotka olet testannut jo hyvissä ajoin etukäteen ja joiden tiedät toimivan juuri sinulle. Myös juoksuvaatteet, aina sukkia myöden, on hyvä testata etukäteen. Unohtamatta hiuslenkkejä! Salilla toimiva hihaton treenitoppi saattaakin pidemmällä juoksulenkillä hangata ikävästi kainalosta, samoin kuin sykevyön remmi. Hankauksien estämiseksi olenkin testaillut Linolan suojaavaa balsamia, joka toimii erittäin hyvin- kaiken lisäksi se ei ole yhtään niin rasvaista kuin vaseliini, jota olen käyttänyt aiemmin.

Puoli maraton on sen verran pitkäkestoinen suoritus, että moni varmasti kokee geelien tai urheilujuomien käytöstä olevan hyötyä. Ehdottoman tärkeää on testata geelit tai tapahtuman järjestäjän urheilujuomat etukäteen! Jos et ole tottunut käyttämään geelejä voi vatsa reagoida niihin ikävästi. Geeleissä on paljon valinnanvaraa ja sen oman löytäminen saattaa viedä aikaa. Olosuhteet (esim. helle), suorituksen teho ja kesto määräävät sen, kuinka paljon nestettä ja hiilihydraatteja olisi kilpailutilanteessa saatava. Hiilihydraattien saanti olisi hyvä olla noin 40-60g/h, jotta energiatankkauksesta olisi hyötyä. Useiden geelien yhteydessä on suositeltavaa myös juoda vettä, ja siksi olisi hyvä katsoa vesipisteet kisareitiltä jo etukäteen valmiiksi. Hiilihydraattien ja veden lisäksi olisi geeleistä/energiajuomasta hyvä saada hieman myös suolaa, sillä hikoillessa menetetään nesteen lisäksi juuri suoloja. Kannattaa myös huomioida, että energiaa kannattaa ottaa jo ennen kuin olo tuntuu väsähtäneeltä! Mutta tosiaan, olemme kaikki yksilöitä ja siksi on tärkeää testata, mitkä jutut sopivat juuri itselle parhaiten.

Viime sunnuntain pitkiksellä testasin pitkästä aikaa Shot Blocksin energia geelipaloja, viimeksi käytin geelejä 2 vuotta sitten HCR:llä!, ja sain inhottavan pistoksen vasempaan hartiaan. Olen käyttänyt Blockseja usein ennenkin ja sama pistos on tullut aiemminkin. Pistos ei kestä kauaa, mutta tuntuu todella inhottavalta ja olen saanut sen aina juuri geelipalojen ottamisen yhteydessä. Ilmeisesti nestemäinen geeli olisi sittenkin parempi vaihtoehto, sillä se ei vaadi yhtä paljon ruuansulatukselta, vaan imeytyy paremmin. Nyt itselläkin vielä viime hetken testailut käynnissä…

Onko teillä vinkkejä toimiviksi testatuista geeleistä/ urheilujuomista?

Seuraavaksi tulossa: Tankkaus ennen puolimaratonia? ja Mitä ottaa kisapaikalle mukaan? 

Heidi xx

2 Comments

 1. NIna

  Uskomatonta mutta totta, että oikeasti myös sukilla on erittäin suuri merkitys. Karhu -viestissä opittua, ettei kannata lähteä matkaan samana päivänä ostetuilla sukilla… Kolmen kilometrin juoksun jälkeen vasemman isovarpaan ja päkiän välissä hirvee rakko. Siinä piti vielä taivaltaa viitisen kilometriä ja koko ajan oli tuntemus, että kengässä on hiekkaa. Vieläkin tuota kohtaa parannellaan.

  Reply
  • Heidi

   Moikka Nina,
   Kuulostaapa todella inhottavalta :/ Kantapään kautta ollaan täälläkin menty varusteiden kanssa. Viime kesänä vaelsin liian isoilla sukilla, jotka hankasivat megarakot molempiin kantapäihin. Onneksi oli kesä, en saanut kahteen viikkoon kenkiä jalkaan :/

   Terkuin Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *