Feel Good- vinkit vauva-arkeen

mennessä | tammi 19, 2015 | Hyvinvointi, lihaskunto, liikunta, Luokittelematon, Uncategorized, Vauvajumppa | 2 Kommentit

kuva 2

Lähipiirissä on viimeisen parin vuoden aikana syntynyt vauvoja kuin sieniä sateella. Viime viikonlopulla sain hoitaa siskoni kaksosvauvoja 🙂 Aivan ihania söpöliinejä, jotka kasvavat ja oppivat uutta ihan silmissä. Vauva-aika on ihanaa aikaa ja siitä kannattaa nauttia täysin rinnoin, sillä se menee ohi niin nopeasti.

Vaikka ensimmäisinä kuukausina äidille tärkeintä onkin vauvanhoito, on tärkeää pitää huolta myös omasta hyvinvoinnista. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä liikunta antavat energiaa ja auttavat jaksamaan paremmin. Hyvä fyysinen kunto auttaa palautumaan myös synnytyksestä ja jaksamaan paremmin rankan vauva-arjen. Valvottujen tai huonosti nukuttujen öiden jälkeen kevyt liikunta raittiissa ilmassa tekee hyvää, niin äidille kuin vauvallekin. Varsinkin kaksosten kanssa hommaa on jatkuvasti, eikä aikaa istumiselle juuri ole. Kevyt ulkoilu ja vaunulenkki päikkäriaikaan kuitenkin piristää. Sovi kahvittelujen sijaan vaikka vaunuttelutreffit samassa elämäntilanteessa olevan ystävän kanssa. Lauantainen vaunulenkki kaksosten kanssa nosti vanhat muistot mieleen 🙂

Tuoreen äidin saattaa olla vaikea löytää aikaa omalle liikkumiselle, tai omalle ajalle ylipäätään. Ryhmäliikuntatunneille saattaa aikataulujen takia olla hankalampi mennä ja siksi lenkkeily ja kotijumppa ovatkin, mitä parhaimmat kuntoilun muodot. Ne eivät vaadi tiettyä aikaa, vaan ne on helppo sovittaa vauvan rytmin mukaan. Synnytyksen jälkeen liikunta olisi muutenkin hyvä aloittaa varovasti kehoa kuunnellen. Väsyneenä vältä raskasta ja kuormittavaa treeniä, sillä univajeen aikana rankka treeni voi pahentaa tilannetta. Juoksua kannattaa välttää ainakin jälkitarkastukseen asti, jotta lantionpohjan lihakset ovat varmasti palautuneet. Itse taisin aloittaa juoksun vasta 9 kuukautta synnytyksen jälkeen.

Lasten ollessa pieniä asuimme ulkomailla, jossa tukiverkostoa ei juurikaan ollut. Isovanhemmat, sisarukset ja ystävät asuivat kaukana, ja miehenikin matkusti paljon töiden takia. Olin paljon yksin lasten kanssa, mutta siitä huolimatta liikuin päivittäin. Useimmiten olinkin tuttu näky lenkkeilemässä vaunujen kanssa, ja myöhemmin juoksurattailla. Kotona tein jumppavideoita lasten nukkuessa, tai sitten vauvajumppaa, jossa vauva toimi hyvin lisäpainona mm. kyykkyjä, punnerruksia ja vatsoja leikin varjolla. Liikunnasta sain valtavasti energiaa, ja tunnin juoksulenkki yksin oli arjen luksusta! Myöhemmin lasten ollessa hieman isompia liikuntakeskusten lapsiparkit olivat suuri apu ja toivat hieman vaihtelua kotiäidin arkeen. Englannissa saleilla oli usein myös uima-altaat, jossa kävin jumpan jälkeen lasten kanssa uimassa.

kuva 1

kuva

Sisareni vinkit vauva-arkeen:

(neljän lapsen äiti)

Ulkoile päivittäin. Raitis ilma tekee hyvää niin sinulle kuin vauvallesi. Vältä alussa liian rankkaa treeniä, etenkin juoksua.

Jumppatuokio vauvan kanssa kehittää myös vauvan kehonhallintaa ja motoriikkaa. Samalla äiti saa tehokkaan lihaskuntojumpan- ilman kuntosaleja.

Syö monipuolisesti kotiruokaa. Muista myös vitamiinit ja juo riittävästi vettä!

Muista myös levätä, kun siltä tuntuu ja palkitse itseäsi silloin tällöin. Mikä sen mukavampaa kuin oma kahvihetki pienen herkun kera.

Heidi xx

2 Kommentit

 1. Mummeli

  No ei eipä luulis tästä mammasta , että on saanut kaksoset muutama kuukausi sitten. Vai kauanko sitten hän on saanut lapset? Aktiivinen arki pitää myöskin mammat kunnossa. Ei ole aikaa hiilareita laskeskella. Hyvää ja antoisaa vauva-arkea toivottaa Mummeli …

  Vastaa
  • Heidi

   No ei uskoisi tosiaankaan! Vauvat ovat nyt reilut viisi kuukautta 🙂 Aktiivinen arki ja monipuolinen ruokavalio ovat kaiken a ja o. Kiitos Mummeli 🙂

   Terveisin Heidi

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *