Kaunis aamu & vinkkejä lenkkipolulle

by | Mar 22, 2014 | Aamu, Aamulenkki, Juoksu, Luokittelematon, Motivaatio, Treeni | 2 comments

Oikein hyvää ja kaunista huomenta! Aamu aurinko nousee kutsuvasti ja kevät lähestyy pienestä takatalvesta huolimatta- ja asfaltti kutsuu lenkkeilijöitä. Aamulenkki taittui Seurasaaren kauniissa maisemissa. Aivan ihana ilma, huippu fiilis, mieli on onnellinen ja keho virkeä ja täynnä energiaa. Voiko viikonloppua paremmin aloittaa 🙂 

Auringonpaiste ja keväinen ilma saa ainakin omat juoksufiilikseni vain kasvamaan ja kasvamaan- ei millään malttaisi enää odottaa. Siellä ne tossut odottavat juoksijaa. Niken kevyitä “kilpatossuja” olen viimeksi käyttänyt viime kesänä! Toivottavasti enää muutama viikko juoksutaukoa ja sitten varmasti tulossa taas myös niitä odotettuja juoksuaiheisia postauksia.

Moni on tänä vuonna varmasti juossut ympäri talven, vai voiko tätä oikeastaan edes talveksi kutsua? Ainakaan täällä Helsingissä lunta ei juuri ole ollut nimeksikään ja talven hiihtolenkitkin voi melkein laskea yhden käden sormilla… 

Tuleva kevät innoittaa taas varmasti konkareiden lisäksi myös aloittelijoita juoksun pariin. Eikä ihme, sillä juosta voit missä vain, mihin aikaan vain ja kaiken lisäksi se on suhteellisen halpa laji. 
Tässä kuitenkin muutama vinkki aloittelijoille… 

1. Satsaa hyviin tossuihin. Juoksutossuja ostaessa olisi hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen, joka osaa auttaa valitsemaan juuri sinun jalallesi oikeanlaiset tossut. Oikeanlaisilla tossuilla pystytään ennalta ehkäisemään rasituksia ja loukkaantumisia. Älä myöskään unohda kunnollisia urheiluun tarkoitettuja liivejä! 


2. Aloita maltilla. Maltti on valttia! Jos olet vasta-alkaja on hyvä alkaa kasvattamaan juoksukuntoa pikku hiljaa. Voit aloittaa esimerkiksi juoksu/kävelyllä 2 minuuttia kävelyä, 3 minuuttia juoksua, ja tästä pikku hiljaa nostaa juoksun määrää. Alussa vauhtia tärkeämpää on totuttaa keho juoksuun ja hyvänä sääntönä voidaan pitää 4:n P:n sääntöä; pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta! 

Sykemittari on hyvä apuväline aloittelijalle, mutta ei pakollinen. Sen avulla pystyt kuitenkin hyvin seuraamaan, että sykkeet varmasti pysyvät siellä peruskestävyystasolla, siinä noin 130 molemmin puolin, iästä riippuen. Itse käytän Garminin Forerunner 610 sykemittaria, joka on ehdottomasti paras testaamistani. Se kertoo kaiken, mitä lenkillä tarvitsen; sykkeen, ajan, matkan ja keskinopeuden. Onhan siinä paljon muitakin toimintoja, mutta nämä ovat ne itselleni tarkeimmät.3. Juoksukaveri. Jos motivaatio on vielä hakusessa, kannattaa sopia juoksutreffit kaverin kanssa. Kahvittelun sijaan kuulumiset vaihtuvat hyvin myös lenkkipolulla. Itse koen kävelyn äärettömän tylsäksi yksin (vaikka juoksen kuitenkin mielelläni yksin) ja siksi sovinkin usein kävelytteffit kaverin kanssa. Raitista ulkoilmaa ei vain voita mikään.

4. Kehonhuolto ja venyttely. Juoksu jäykistää ja siksi olisi hyvä venytellä juoksun jälkeen tai viimeistään illalla, vaikka televisiota katsellessa. Roll foamer (pilatesrulla) rentouttaa ja hieroo ihanasti kipeitä lihaksia. Yleensä käytän rullaa ennen venyttelyn aloittamista lämmittämään lihaksia. Myös alaspäin katsova koira venyttää hyvin niin pohkeita, takareisiä kuin selkääkin. Aiemmasta postauksestani voit kurkata vinkkejä joogaa juoksijalle. 5. Monipuolisuus. Juoksun lisäksi olisi hyvä harrastaa monipuolisesti myös muita lajeja, mutta ennen kaikkea lihaskuntoa. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kahvakuulailu ja TRX-treeni. Salikorttia ei siis välttämättä tarvita, vaan voit tehdä treenin omassa kotipihassakin. Muista kiinnittää huomio oikeaan tekniikkaan! Tässä vielä muutama fiiliskuva viime kesän Espanjan matkan juoksumaisemista, not bad 🙂 

The spring is on its way; despite the snow few days ago, the weather is definitely getting warmer. I am so excited about the spring and summer, and looking forward to start running again after 6 months break! 

I guess many of you have been running during the winter this year- well, did we have a winter? Didn’t really felt like it… But there must be many newcomers as well, so its good to remember few things before hitting the streets.

1. Make sure you have proper trainers, which suits your feet. Don’t hesitate to ask help when buying new ones. And remember the bra as well! 
2. Don’t start too fast. Build up your pace slowly and gradually. You can always use a heart rate monitor to make sure you’r in a right pace.
3. Running buddy. To make it more fun 🙂
4. Streching.
5. Strenght your muscles. TRX or a kettlebell are great tools to work your muscles. No need to go to the gym.

The pics are from last summer holiday from Spain, not bad 🙂 
2 Comments

 1. Sirpale

  Täällä on yksi juoksun aloittaja, pitäisikö sanoa ihan suoraan aloittelija 🙂 Uusien tossujen hankinta on kärkipäässä listalla, koska entiset ovat jo siinä kunnossa, että uusia kaivataan 🙂

  Reply
  • Heidi

   Hienoa, siitä se lähtee! Maltilla vain matkaan ja kunnon lenkkareihin kannattaa satsata 🙂 juoksuniloa ja mukavaa aurinkoista viikonloppua 🙂

   Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *