Se Terveellisempi Herkku

by | Jan 6, 2014 | addiktio, Luokittelematon, Raakakaakao, Raakaruoka, Resepti, Ruokavalio, Sokeri | 2 comments

Joulun jälkeen ei ole yllätys, että moni on tehnyt lupauksia terveellisemmästä uudesta vuodesta, mikä on tietenkin mukava kuulla 🙂 Facebookissa julistetaan erilaisia lakkoja (karkkilakko ehkä yleisimpänä naisten keskuudessa) ja tsempataan toinen toista pysymään tiukkana. Hienoa! 

Toisille sopii totaalikieltäytyminen olipa kyse sitten alkoholista tai herkuista, kun toiselle riittää normi arkeen palaaminen ja herkkuja vain satunnaisesti. Pieni kevennys ei ole pahitteeksi, mutta monelle totaalikieltäytyminen voi aiheuttaa muita mielitekoja. Karkkilakon aloittanut saattaa syödä huomaamattaan muita sokerisia herkkuja kuten kakkua, jäätelöä, limsoja jne. vaikkei muuten herkkuja juuri söisikään. Jos muita sokerisia herkkuja tekee lakosta huolimatta mieli, kannattaa miettiä, jos vaikka jättäisi valkoisen sokerin kokonaan pois, ja korvaisi pullat vaikka raakasuklaalla? Alku on aina vaikeaa, mutta mieti miltä tuntuisi olla kokonaan ilman valkoista sokeria? Samaan aikaan ei kuitenkaan kannata pitää nälkäkuuria, sillä muuten epäterveelliset mieliteot saattavat päästä valloilleen. 

Sokeri addiktoi ja siitä on vaikea päästä eroon, mutta jo viikon jälkeen alkaa helpottaa. Sokerille kun antaa pikku sormen, niin se helposti vie koko käden. Mitä enemman sokeria syö, sitä enemmän sitä myös tekee mieli. Oletko muuten huomannut, että valkoisella vehnäjauholla on samankaltainen addiktoiva vaikutus? Mitä enemmän leipää syö, sitä enemmän sitä tekee mieli- varsinkin valkoista leipää. 

Haluankin vielä jakaa teille kaikille sokerikoukusta eroon rimpuileville jo aiemmin blogissa olleen RaakaSuklaaMoussen, jonka ainoa makeutus on 1 rkl luomu hunajaa ja 4 taatelia. Koko satsista tulee noin 4 annosta. Huomattavasti parempi vaihtoehto kakuille ja pullille 🙂 


                               Raaka SuklaaMousse (neljälle)

                                                                 2 Avocadoa
                                                         4- 5 Medjool Taatelia
                                                            1/2 dl Kookosöljyä
                                                           1 tl Luonnonvaniljaa 
                                                                 1 rkl Hunajaa 
                                                      4 rkl RaakaKaakaojauhetta 
                                                                     3 dl Vettä 

                                                        + 2 rkl Chian siemeniä 

Sekoita raaka-aineet sekaisin, joko blenderissä tai sauvasekoittimella, mahdollisimman tasaiseksi ja kuohkeaksi mousseksi. Lisää vettä ja makeutusta tarvittaessa. Siirrä säilytysastiaan ja lusikoi  joukkoon chian siemenet ja anna jäähtyä jääkaapissa noin tunnin. Ripottele päälle raaka kaakaonibsi/cashew-sekoitusta, tai nauti ihan sellaisenaan! Yummy!  

2 Comments

 1. Haltiakummi

  Se on kyllä jännä, mitenkä voimakkaasti tuo sokeri adiktoikaan. Viime huuhtikuussa irrottauduin ensimmäisen kerran sokerista ja viljoista, nyttemmin olen pyrkinyt ajatukseen, että arkena pärjään ilman herkkuja, mutta juhlissa herkuttelen samoja herkkuja, kuin muutkin. Tämä toki oman herkkuhampaani takia, mutta myös juhlien järjestäjien vuoksi – viime äitienpäivänä äitimme oli niin surullisena, kun oli päivä tolkulla leiponut niin “tyhmiä herkkuja”, käly kun laihdutti ja itse kuvittelin olevani kovinkin kirkasotsainen ottamalla pelkkää kahvia… Sen jälkeen älysin, että se on ihan hyvä, että löytää kultaisen keskitien, totaalikieltäytymisen sijaan 🙂

  Mutta niin, täälläkin tuli kyllä koko joulukuu herkuteltua siellä sun täällä kyläpaikassa, joten nyt taas on vuorossa irrottautuminen sokerista ja viljoista. Päätä särkee ja pinna on kireellä kuin muissakin vierotusoireissa, mutta kyllä tämä taas muutaman päivän päästä helpottaa, ja sitten on paljon parempi ja keveämpikin olla.

  Kiitos tuosta mousseohjeesta, ehdottomasti menee kyllä kokeiluun! 🙂 Hyvää, onnellista, työntäyteistä ja muistorikasta tätä vuotta!

  Reply
  • Heidi

   Sokeri on kuin huume, mutta olen samaa mieltä, että se kultainen linja on paras ratkaisu. Silloin tällöin herkuttelu on ihan ok. Silloin pienikin määrä makeaa riittää taltuttamaan makeanhimon. Varsinkin juuri juhlissa ei ole kiva tehdä numeroa omista rajoitteista, kielloista ja säännöistä. Kotona vetää sitten tiukempaa linjaa.

   Moussea kannattaa testata- vie makeannälän ainakin minulta 🙂 Laita kommenttia, jos testaat. Oikein onnellista uutta vuotta sinullekin 🙂

   Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *