Terveellinen salaatti?

by | Aug 4, 2015 | Hyvinvointi, Luokittelematon, Resepti, Ruokavalio, salaatti, Uncategorized | 0 comments

kuva 2

 

Toisinaan kuulen sanottavan “söin tänään vain kevyen salaattilounaan”, mutta todellisuudessa “kevyt” salaattilounas saattaakin olla varsinainen energiapommi- ainakin ravintolassa syötynä. Esimerkiksi ainoastaan jo caesarsalaatin kastike on varsinainen kaloripommi- krutongeista ja parmesanista puhumattakaan. Salaattiannos ei siis aina välttämättä olekaan se terveellisin vaihtoehto.

Salaattien sudenkuopat ravintoloissa:

-Kastike. Harmittavan usein salaatti ui kastikkeessa tai öljyissä. Valmiskastikkeet sisältävät useimmiten huonolaatuista rasvaa, lisättyä sokeria/makeutusaineita ja turhia lisäaineita, sekä paljon energiaa, joka turhaan nostaa aterian kokonaisenergiansaantia. Esimerkiksi ruokalusikallinen caesarkastiketta saattaa sisältää huimat 70kcal. Siksi kannattaa pyytää kastike aina sivuun, josta voit itse lusikoida sitä juuri sen verran kuin haluat. Kotona helppo salaatinkastike syntyy esimerkiksi oliiviöljystä, balsamicosta, yrteistä, ripauksesta mustapippuria ja suolaa. Jos haluat makeutta niin lisää hieman juoksevaa luomu hunajaa. 

-Juustot. Feta, halloumi ja buffalo mozzarella kuuluvat omiinkin salaatin lisukkeisiini, mutta kiinnitä huomio määrään! Monessa ravintolassa juustoa kauhotaan lautaselle iso kasa, vaikka muutama ruokalusikallinenkin riittäisi.

-Leipäkrutongit, aurinkokuivatut tomaatit, oliivit ja pähkinät. Pähkinät sisältävät myös hyvälaatuisia rasvoja ja vitamiineja, mutta muista niissäkin kohtuus. Vältä etenkin suolattuja pähkinöitä.

-Paistetut kasvikset, jotka ikävä kyllä myös harmittavan usein lilluvat paistorasvassa tai ovat paistettu liian kauan. Viime viikolla tuli testattua tämäkin ja mustaksi paistetut kasvikset jäivät lautaselle- samoin kuin paikan bataattiranskalaiset. Usein menuta selaillessa luomme aterioista mielikuvat mieleemme ja pettymys onkin sitten suuri, jos tilaus onkin aivan jotain muuta 🙁

 

kuva 3 kuva 1

 

Sunnuntain lounassalaattiin kokosin lähes kaikkea vihreää ja värikästä, mitä jääkaapista löysin; tammenlehteä, lehtiselleriä, tuoreita herneitä, korianteria, höyrytettyä broccolia, avocadoa, cantaloupemelonia, sekä muutama saksanpähkinä ja pieni rinkula pannulla paistettua vuohenjuustoa. Päälle riitti rouhittu mustapipuri. Yksinkertaista ja tuoretta <3

 

Heidi xx

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.