kuva 2

 

Vitamiineja tarvitaan päivittäin kehon toiminnoissa; mm. entsyymireaktioissa, energia-aineenvaihdunnassa, immuunipuolustuksessa, elimistön kriisi- ja hälytystilanteissa (stressi, infektiot, vammat, sairaudet jne.) ja solurakenteiden suojauksessa sekä syövän estossa. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu kehoon, eli etenkin niiden saanti päivittäin olisi ehdottoman tärkeää (C- ja B-vitamiinit). Ne heikkenevät myös helposti lämmön, valon ja ilman vaikutuksesta. Helppo tapa tehostaa vitamiinien saantia, on lisätä ruokavalioon paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Mitä luonnolisesti värikkäämpiä ruokia lautasella, sitä enemmän antioksidantteja ja vitamiineja. Väreillä on meihin myös piristävä vaikutus.

Tietenkin olisi ideaalista saada kaikki tarvittavat vitamiinit ruuasta, mutta joskus se saattaa olla hankalaa- etenkin talvisin. Mehustaminen on hyvä ratkaisu, jos koet, että puoli kiloa kasviksia on hankala saada päivän aikana kasaan. Onneksi kuitenkin nyt kesän lähestyessä on tuoreiden kasviksien, marjojen ja hedelmien saanti huomattavasti helpompaa.

kuva 1 kuva 5 kuva 4

Raikas Vitamiinipommi!

(4 isoa lasillista)

1 Punajuuri

6 Porkkanaa

4 Appelsiiniä

pala tuoretta Inkivääriä

Raikkaan vitamiinipommin saat kasaan esimerkiksi punajuuresta, porkkanoista, appelsiineistä ja inkivääristä. Punajuuri sisältää mm. A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, sekä paljon kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Entisaikaan punajuurta käytettiin lääkinnällisiin tarkoituksiin, kuten juuri flunssan hoidossa! Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, jota porkkana sisältää runsaasti. Beetakaroteeni on antioksidantti, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiinia tarvitaan erityisesti silmien, ihon ja limakalvojen hyvinvointiin. Punajuuren lailla myös porkkana sisältää myös C-ja B- vitamiineja, sekä kaliumia, magnesiumia ja rautaa. Ensisijaisen tärkeitä C-vitamiinin luonnollisia lähteitä ovat myös sitrushedelmät, kuten appelsiinit, sitruunat ja greipit.

Etenkin vesiliukoisia vitamiineja on melko helppo saada monipuolisesta ja kasvisvoittoisesta ruokavaliosta, mutta silloin tällöin on hyvä tarttua myös purkkiin. Yksilölliset tarpeet vaihtelevat ja miten vitamiinit ylipäätään imeytyvät (esimerkiksi 40% länsimaisista on A-vitamiinin imeytymisongelma!). Yksittäisten vitamiinien saannin lisäksi tulisi kiinnittää huomiota myös toimintapareihin, siihen miten vitamiinit sekä kivennäis-ja hivenaineet toimivat yhdessä. Esimerkiksi C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä, kun taas esimerkiksi liiallinen kalsiumin saanti heikentää magnesiumin imeytymistä. Nuorenpana kärsin juuri raudan imeytymishäiriöstä, muttei kukaan silloin puhunut C-vitamiinin vaikutuksesta…

Talvisin näillä leveysasteilla D-vitamiini on ehdoton ja senkin saantisuosituksista käydään jatkuvaa vääntöä. Tällä hetkellä omassa käytössäni ovat D-vitamiinin lisäksi myös magnesium, sinkki ja tällä hetkellä myös extra C-vitamiini.

Heidi xx

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *