Aamulenkillä- tyhjällä vatsalla vai ei?

by | Jan 8, 2017 | Hyvinvointi, Juoksu, Luokittelematon, Ruokavalio, Treeni, Treenit, Uncategorized | 4 comments

img_2609 img_2611 img_2610

Aamun sininen hetki <3

Oi että, mikä ihana sininen aamu, ja kevyt aamulenkki tutuissa lapsuuden maisemissa <3 Kaduilla oli vielä aivan hiljaista, kun kiersin riippareidenlenkkiä. Niin kaunista!

Lenkillä on mukava miettiä ja suunnitella tulevia juttuja, ja etenkin ensi viikko vaatii taas hieman enemmän järjestelmällisyyttä ja aikataulutusta- treenattavien, tiistaina alkavien kuulatuntien ja keskiviikon workshopin lisäksi, on edessä vuoden ensimmäinen matka Lontooseen. Mielenkiintoisia juttuja tiedossa 🙂 Lenkeillä olen kuitenkin huomannut, että asiat kirkastuvat ja selkeytyvät, ja tuntuu kuin ne olisi jo puoliksi tehty. Kotiin tullessa vain kalenteri esille ja ajatukset nopeasti paperille ylös. Olen vielä sen verran vanhanaikainen, että tykkään kirjoittaa asiat käsin.

Lenkillä mieleeni tuli myös aiempi postaukseni “Aamulenkki tyhjällä vatsalla?”- ehkä siksi, että oma lenkkini taittui pitkästä aikaa tyhjällä vatsalla. Usein olen aamuisin niin nälkäinen, että kaipaan jotain pientä ennen treeniä. Eilen illalla söimme kuitenkin siskon luona sen verran tuhdimman iltapalan, ettei heti herätessä ollut nälkä. Postausta on käyty lukemassa viime aikoina sen verran useasti, onkohan syynä tammikuun painonpudotus tai elämäntaparemontit?, että ajattelin jakaa sen hieman muokattuna uudelleen. Kommentoikaa ihmeessä, jos jutuista nousee ajatuksia mieleen. Oli kiva saada palautetta Instagramin kautta eilisestä askelkyykkytreenistäkin- mahtavaa, että treenejä oikeastikin testaillaan 🙂 Teidän palaute on kullan arvoista, kiitos siitä <3

Aamulenkki tyhjällä vatsalla?

Rasvanpoltto ja painonpudotus. Jep, nämä tulevat varmasti monelle ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan aamuaerobisesta. Teorioita, tutkimuksia ja mielipiteitä sen hyödyistä ja haitoista on vaikka kuinka paljon, mutta ensisijaisen tärkeää olisi ajatella tavoitteita ja syitä, miksi lenkkeillä tyhjällä vatsalla? Oletko huippu-urheilija, joka viilaa treeninsä äärimmäisen tarkasti? Oletko aamuvirkku ja yksinkertaisesti nautit aamulenkeistä? Vai, tarvitsetko aamuisin enemmän aikaa heräämiseen ja aikaiset aamulenkit ovat kuin tervanjuontia, mutta teet sen silti, koska telkkarin laihdutusohjelmissakin tehdään niin?

“The Australian Institute of Sport points out that exercising on an empty stomach can help you burn more fat, since your body burns fat storage for energy rather than using food energy to sustain your exercise. Still, going without food for too long before a workout could leave you feeling malnourished and susceptible to dizziness, lightheadedness and even fainting. Without sufficient energy to sustain exercise, you might be forced to cut your workout short.”

Aamuaerobista puoltavat suosittelevat tyhjällä vatsalla tehtyä lenkkiä useimmiten sen rasvaa polttavan vaikutuksen vuoksi, sillä aamuisin lihasten glykogeenivarastot ovat normaalia tyhjemmät, jolloin keho käyttää polttoaineena rasvaa. Urheilijalle silloin tällöin tehdyt aamulenkit tyhjällä vatsalla voivat jopa parantaa suorituskykyä, mutta jos aamulenkkiä taas tehdään painonpudotusajatuksella, on mielestäni järkevämpää katsoa kokonaisuutta. Mitä muuta teet päivän aikana (aktiivisuus) ja kuinka paljon huomiota kiinnität ruokavalioon? Liikunnalla, kun on vain pieni osuus painonpudotuksessa.

Useat tutkimukset ovatkin itse asiassa osoittaneet, että pieni aamupala ennen treeniä kiihdyttää kalorinkulutusta ja rasvanpolttoa jopa vuorokauden ajaksi, kun taas tyhjällä vatsalla tehty lenkki, vain hetkellisesti treenin ajaksi ja samalla kokonaisenergiankulutus heikkenee. Tämän teorian mukaan rasvanpolton kannalta ei ajankohdalla siis ole merkitystä! Ja päinvastoin, aamutreeni ilman aamupalaa voi heikentää jaksamista ja suorituskykyä.

 

img_2604 img_2608

Valkeakoski <3

Itse en ole koskaan ajatellut aamulenkkeilyä rasvanpolton kannalta, vaan aamuvirkkuna on ihana vetäistä tossut jalkaan ja juosta pitkin hiljaisia katuja- varsinkin kesäaamuina, mutta miksei myös pimeillä kaduilla näin talvisinkin. Aiemmin saatoin heittää pidemmät ja kovemmatkit lenkit ilman aamupalaa, enkä kokenut väsähtämistä. Juoksin fiiliksen mukaan. Aamulenkkeily on myös tapa, joka juurtui lasten ollessa pieniä. Aikaiset aamut olivat omaa aikaani ja käytin sen mieluiten lenkkeillen- välillä yksin, välillä lapset juoksurattaissa. Toisaalta viime aikoina olen oppinut nauttimaan myös rauhallisemmista laiskoista aamuista, ja nykyään syönkin jotain pientä ennen lenkille lähtöä. Lasillinen smoothieta, tuorepuristettua mehua tai kahvi kookosöljyllä toimivat loistavasti. Kevyen aamupalan jälkeen voi lenkille lähteä lähes samantien. Aamulenkin jälkeen varsinainen aamupala maistuu parhaimmalta.

Tutkimustulokset ja mielipiteet vaihtelevat ja siksi tärkeintä olisikin kuulostella omaa kehoa ja sen tuntemuksia. Tee lenkki silloin, kun se itselle sopii ja tuntuu parhaimmalta- unohda rasvanpoltto! Tuntuu, että nykyään moni asia liitetään rasvanpolttoon, missä on nautinto? Ehkä superaikaisin heräämisen sijaan olisi kannattavampaa priorisoida ja nukkua pidempään? Kuuntele kehoa ja kulje vuodenaikojen mukaan; aurinkoisina kesäaamuina on ihana nousta aikaisin aamulenkille, kun taas talven pimeinä aamuina tekee mieli heräillä rauhassa ja nauttia aamupalaa. Mutta, miten ikinä teetkin, nauti! Tässäkin asiassa olemme yksilöitä, ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

img_2607 img_2612

Aamupala maistuu parhaalta lenkin jälkeen- lautasella luomu soijajugurttia, banaania, puolukoita ja mulperimarjoja. Aamujumpat jatkuivat vielä lenkin jälkeenkin. Nyt ulos nauttimaan talvisesta säästä 🙂

Heidi xoxo

4 Comments

 1. Pauliina

  Niin kaunis Riippusiltojen lenkki keskellä kaupunkia , kesät talvet maisemat senkun vaihtuvat!

  Reply
  • Heidi Tainio

   Moikka Pauliina,
   Todellakin, aivan ihana! Muutenkin kaunis kaupunki järven rannalla <3
   Mukavia lenkkejä!

   Terkuin Heidi

   Reply
 2. Mari

  Siiis ootko sä Valkeakoskelta ?
  ???

  Reply
  • Heidi Tainio

   Moikka Mari,
   Joo oon. Ootko säkin? 😀
   Terkuin Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *