KOMPASTUSKIVIÄ- tavoitteiden & unelmien esteenä?

by | Nov 29, 2016 | Hyvinvointi, Juoksu, Lifestyle, Luokittelematon, Treeni, Treenit, Uncategorized | 2 comments

img_7680 img_7636

 

Mikä tekee unelmien tai tavoitteiden saavuttamisen haasteelliseksi? Miksi niin monet tavoitteet jäävät lopulta toteutumatta? Olemmeko itse oman onnemme tiellä?

 

Viime viikollla Sugarin pikkujouluissa Virpi Mikkonen puhui osuvasti “mutkurotkoista”, eli tekosyistä ja esteistä, miksi muka emme voisi saavuttaa sitä, mitä haluamme. Juuri näiden mutku-rotkojen takia helposti itse tyrmäämme onnistumisemme jo heti alkumetreillä. “En mä pysty, koska/jos ja kun” jne. Ei luoteta omiin kykyihin, pelätään ehkä epäonnistumista, priorisoidaan vääriä asioita, tai ei uskota, että juuri niillä pienillä muutoksilla on pitkässä juoksussa juuri se isoin voima- usein juuri ne pienet muutokset kantavat pidemmälle kuin radikaalit kaikki-tai-ei-mitään mentaliteetti. Tai ehkä tavoitellaan vain liikaa lopputulosta, niin ettei osata nauttia jo matkalla saavutetuista tuloksista. Wellness is a journey, not a destination. 

 

“There is only one thing that makes a dream impossible to achieve: the fear of failure” Paulo Coelho

 

img_7632

 

“You can only achieve your dreams when you start believing in yourself”

Miten sitten oikeasti saavuttaa ne villeimmiltäkin tuntuvat unelmat? 

 

Tee suunnitelma. Kirjoita tarkasti ylös unelmasi/tavoitteesi, ja milloin se on saavutettavissa. Mikä on tilanne nyt lähtöpisteessä A ja missä on päätepiste B. Ole rehellinen itsellesi. Aseta välitavoitteita. Usko itseesi ja unelmaasi- silloinkin, kun se tuntuu kaukaiselta ja saavuttamattomalta.

 

Tavoite tai unelma voi tietenkin liittyä mihin vain, mutta otetaan tässä nyt esimerkiksi se, että x henkilö, jolla takana satunnaista lenkkeilyä, haluaa juosta läpi 1/2 maratonin keväällä ja vielä tarkemmin, HHM:n kesäkuun alussa. Tapahtumaan on siis 6 kk aikaa treenata. Mitä pitää siis tehdä tämän 6 kk:n aikana, jotta tavoite saavutetaan ja, että kesäkuussa ollaan lähtöviivalla juoksemassa?

 

Jotta kuuden kuukauden päästä ollaan lähtöviivalla, pitää viiden kuukauden päästä olla tarvittava treeni tehtynä ja jalat totutettuna pitkäkestoiseen suoritukseen. Viimeisen parin viikon aikana treeniä vain kevennetään.

Jotta viiden kuukauden päästä ollaan tässä ja tarvittava treeni tehtynä, pitää juoksuharjoittelun sisältää pitkäkestoisia juoksulenkkejä. Ja jotta tavoite saavutetaan, pitää neljän ja kahden kuukauden aikana pikku hiljaa nousujohteisesti pidentää juoksulenkkejä, jotta jalat tottuvat iskutukseen ja vältytään, tai ainakin minimoidaan loukkaantumisriski.

Ja jotta neljän-kahden kuukauden päästä ollaan tässä ja juoksulenkit ovat jo pidempiä, on alla säännöllistä harjoittelua niin juosten, kuin sisältäen myös lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelua. Juoksu jäykistää lihaksia, etenkin lonkankoukistajia, ja siksi kehonhuolto on myös tärkeä osa treeniä.

Jotta treenimääriä voidaan nostaa, on ensimmäisten kuukausien aikana luotava hyvä pohjakunto, joka on kestävyyslajeissa kaiken a ja o. Peruskuntoa kasvattaessa, PPP= Pitää Pystyä Puhumaan, onkin lenkeillä hyvä nyrkkisääntö. Pidä kiinni harjoitusohjelmasta ja lisää treenimääriä nousujohtoisesti.

Jotta energiaa riittää säännölliseen harjoitteluun, kiinnitä ensimmäisen kuukauden ja viikkojen aikana huomio monipuoliseen, riittävään ja harjoittelua tukevaan ruokavalioon. Saatko tarpeeksi ravintoaineita? Juotko tarpeksi vettä? Tarvitsetko mahdollisesti lisää vitamiineja? Magnesiumia? 

Jotta juoksu tuntuu mukavalta, varmista lenkkareiden kunto kahden viikon sisällä. Satsaa omalle jalalle sopivaan tossuun. Juoksutossu on hyvä ajaa sisään jo hyvissä ajoin. Hyvän tossun avulla voidaan välttyä myös rasitusvammoilta. (Nyt talvella tosin ehkä parempi juosta nastoilla ja ostaa juoksutossu pari-kolme kuukautta ennen juoksutapahtumaa)

Jotta motivaatio pysyy yllä ja harjoittelu ylipäätään aloitetaan, ilmoittaudu tämän viikon aikana tapahtumaan ja suunnittele harjoitusohjelma tai pyydä apua ammattilaiselta. 

Juuri nyt, kirjoita konkreettisesti ylös tavoitteesi, “haluan juosta kesäkuussa HHM:n hyväkuntoisena läpi”. Mieti ja kirjoita ylös, mitä olet valmis tekemään sen saavuttamiseksi. Mieti onko tavoite realistinen aikaan nähden? Ylös kirjoittaminen auttaa konkretisoimaan tavoitteita. 

 

Samanlaisen suunnitelman voit tehdä, olipa kysesssä sitten haaveissa oleva lomamatka, koulutukseen tai työhön liittyvä unelma tai vaikka painonpudotus. Ja vain lopussa häämöttävän päämäärän sijaan mieti, mitä voit tehdä juuri nyt unelmasi eteen. Suunnitelma auttaa konkretisoimaan sen, mitä joudut unelmasi eteen tekemään. Unelmat ja tavoitteet vaativat työtä, mikään ei tule ilmaiseksi tai sohvalla odottamalla.

 

img_7712

 

“When it feels scary to jump, that’s exactly when you jump. Otherwise you end up staying the same place your whole life. And that I can’t do.”

 

Kuvat: Elina Hovinen

Mikä on sinun  kompastuskivesi?

Heidi xoxo

2 Comments

  1. Mari

    Itse olen huomannut, että tavoitteiden saavuttaminen vaatii yleensä tavoitteiden konkreettista ylöskirjausta. “Mitä, miten, miksi, milloin” -kysymyssarjan avulla saa aika hyvin kirjailtua ylös. Ihan yksinkertaisissakin tavoitteissa asian pohtiminen vie asiaa aina eteenpäin.

    Reply
    • Heidi Tainio

      Moikka Mari,
      Juuri näin, tavoitteet ja unelmat ovat heti askelta lähempänä, kun ne on kirjoittanut ylös. Silloin niiden eteen tulee myös tehtyä jotain! Huomaan myös, että ideoiden tullessa mieleen, on parasta kirjoittaa ne heti ylös tai muuten ne pikku hiljaa unohtuvat.

      Mukavia pakkaspäiviä sinulle 🙂

      Terveisin Heidi

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *