OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Eilen kuulatunnilta kotiin juostessa, muistui mieleeni taas tasapainon tärkeys. Mikäpä parempi muistuttaja kuin liukastumisesta seurannut horjahtaminen ja näyttävä spagaati keskellä jalkakäytävää. Kiitos hyvän liikkuvuden, reaktiokyvyn ja tasapainon, ja tilanteesta selvittiin pienellä säihkähdyksellä, sekä hieman kastuneilla trikoilla 🙂 Niin hyvät kuin polkujuoksutossuni ovatkin, niin ehkä on kuitenkin aika vihdoin ottaa nastatossut käyttöön.

 

Tasapaino

Tasapaino voidaan jakaa staattiseen ja dynaamiseen, eli asennon ja liikkeen hallintaan. Staattisessa tasapainon hallinnassa avainasemassa on hyvä ryhti, kun taas dynaamisessa tasapainon hallinnassa tärkeintä on koordinaatio. Pohja hyvälle tasapainolle luodaan jo lapsena, mutta sitäkin voi koko ajan kehittää. Nimittäin mitä enemmän ikää karttuu, sitä tärkeämpää on tasapainon merkitys. Etenkin nyt liukkailla keleillä on etua hyvästä tasapainosta ja koordinaatiokyvystä. Tutkimuksen mukaan vuosittain kaatuu jopa joka kolmas yli 65-vuotias.

 

kuulatreeni

 

Tasapainoa voi harjoittaa lähes missä vain, ilman apuvälineitä. Voit aloittaa ihan seisomalla lantion levyisessä haara-asennossa ja siirtää painoa jalalta toiselle, eteen ja taaksepäin, sekä sivuille. Sulje silmät ja huomaa, kuinka jo se vaikuttaa tasapainoon!

 

Tasapaino kehittyy, kunhan jaksaa harjoitella monipuolisesti ja tehdä paljon toistoja.
Ja nyt kun tarkemmin ajattelen, niin itse asiassa lähes jokaisessa lajissa yritän haastaa tasapainoa; salilla teen usein liikkeitä yhdellä jalalla (esim. yhden jalan maastaveto tangolla tai kahvakuulalla) samoin kuin pilateksessa ja joogassakin, poluilla juostessa  taas esimerkiksi hyppelyt ja sivuloikat kehittävät tasapainoa ja usein hiihtämässäkin hiihdän osan matkasta ilman sauvoja. Samalla myös keskivartalon lihakset joutuvat tekemään koko ajan töitä.

 

img_6765

Hiihto ja tasapaino

 

Hiihdossa, jo ihan tekniikankin kannalta, olisi hyvä harjoittaa tasapainoilua. Luisteluhiihdossa tasapainoilua on helppo tehdä tasaisella tai loivassa alamäessä yhden suksen liukuharjoituksilla. Painon tulisi olla suksen päällä, ei kanteilla. Tekniikkaharjoituksissa voitkin liioitellusti liu’uttaa painoa sukselta toiselle, muista jousto polvissa ja hieman eteenpäin kallistunut ylävartalo. Ilman sauvoja hiihtäessä kehittyvät juuri niin tasapaino kuin oikea potkutekniikkakin.

 

Usein huomaan, kuinka moni lähtee innokkaana talven ensimmäisille hiihtolenkeille, ja heti sata lasissa. Oikealla hiihtotekniikalla saataisiin kuitenkin jätettyä pois turha hosuminen ja kehon jännittäminen. Oikean tekniikan avulla hiihdostakin saataisiin paljon mielekkäämpää ja niin paljon enemmän irti. Ihan huomaamatta vauhti kasvaa ja onnistumisten kautta moni treenattavistani on löytänyt hiihdon uudelleen 🙂

 

Nyt on ilmeisesti viimeinen hetki lähteä katsomaan ladut ennen vesisateita, jos säätiedotuksiin on uskomista. 

 

Heidi xoxo

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *