Hieman eiliseen postaukseen liittyen ajattelin vielä jatkaa samalla aihepiirillä, mutta hieman paremmin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin jokaiseen osa-alueeseen perehtyen. Tässä postauksessa keskitytään liikuntaan ja ruokavalioon. Kauemmin blogiani lukeneille teksti voi olla hieman aiemman kertausta, mutta pieni muistutus tuskin on pahitteeksi 😉

kuva 2 kuva 1

 

Liikunta: 

Liikunnallisista elämäntavoista saan kiittää suurimmaksi osaksi vanhempiani, jotka ovat jo pienestä pitäen omalla esimerkillään opettaneet sekä minulle, että siskolleni liikunnalliset ja terveelliset elämäntavat. Liikkuminen tulee kuin luonnostaan. Samaa haluan jakaa myös omille lapsilleni. Kilpailla ei tarvitse, mutta joku aktiviteetti on hyvä olla. Liikkuminen ja onnistumiset vahvistavat itsetuntoa, mutta myös pettymyksistä oppii. Harrastusten parista löytyy myös ystäviä, jotka jakavat saman intohimon. Säännöllinen liikunta ja parempi kunto auttavat jaksamaan niin koulussa, kuin työelämässäkin.

Miksi liikun ja mikä motivoi liikkumaan? Säännöllinen liikkuminen on jo tapa, mutta yksinkertaisesti liikunnan tuoma hyvä ja energinen olo, onnistumiset ja omien rajojen testaaminen motivoivat päivästä toiseen. Jo personal trainerina liikuntaa tulee päivittäin melko paljon, mutta kaipaan myös omia treenejä ja harrastuksia. Juoksu on helppo, koska sitä voi tehdä milloin ja missä vain. Välillä kaipaan myös sosiaalisuutta ja siksi käyn myös Core Trainersin treeneissä, kunhan aika vain antaa myöden. Nyt syksyllä olen tekemässä myös paluuta vanhan harrastuksen pariin 🙂

* Mikä motivoi sinua liikkumaan? Mieti, mitä haluat liikunnalta? Oletko stressaantunut ja kaipaat lempeämpiä lajeja vai haluatko saada kunnolla hien pintaan? Treenin jälkeinen hyvä fiilis? Endorfiinit ja energinen olo? Haluatko kiinteytyä, pudottaa painoa tai piukemmat pakarat? Ulkonäkökeskeinen treenaaminen ei välttämättä pidemmällä tähtäimellä jaksa motivoida, siksi on hyvä olla myös muita motivaattoreita. Aloita maltilla ja pitkäjänteisesti. Tärkeintä on luoda ensin hyvä peruskunto. Kokenut treenari voi haastaa itseään tulemalla ulos mukavuusalueelta.

* Löydä oma liikuntamuotosi. Tee sitä, mistä tykkäät. Kaikkien ei tarvitse juosta maratoonia tai käydä crossfitissä. Tärkeintä, että nautit siitä, mitä teet. Uskalla myös rohkeasti testata uusia lajeja. Monipuolisuus on valttia!

* Vältä pakkomielteistä treenaamista ja muista myös lepopäivät. Yhtä tärkeää kuin itse treenaaminen, on myös pitää lepopäiviä. Lihas kehittyy levossa ja niiden avulla vältytään ylikunnolta. Keho tarvitsee myös huoltoa ja lepoa, jossa myös oikeanlaisella ravinnolla on merkitystä.

* Hyötyliikunta kunniaan! Pyöräile ja kävele työmatkat, kitke kukkapenkkiä, ota hissin sijaan portaat jne. Jo pienellä arjen aktiivisuudella saat lisättyä päivittäistä aktiivisuutta. Tunnin salitreeneistä ei juurikaan ole hyötyä, jos loppupäivän makaa sohvalla.

kuva

Ravinto: 

Nuorempana olin supertarkka siitä, mitä suuhuni laitoin- jopa siinä määrin, että terveellisyys alkoi olla kyseenalaista. Söin muka terveellisesti välttelemällä rasvoja, niin kuin siihen aikaan kuului, mutta sokeri, karkkien muodossa, maistui paremmin kuin hyvin. Ravintoaineita ja vitamiineja en juurikaan ajatellut, sillä olinhan hoikka ja jaksoin liikkua! Monelle ravintoarvoja tärkeämpää onkin se, miltä näyttää ulospäin. Liian vähäisellä energiansaannilla tehot kuitenkin pikku hiljaa hiipuvat, motivaatio laskee ja ruoka pyörii mielessä enemmän ja enemmän- etenkin, jos liikut paljon samanaikaisesti. Oravanpyörästä irti pääseminen on helpottavaa ja kaikesta nauttii paljon enemmän “paremmin syöneenä”. Moni painonpudottaja saattaa huomata, kuinka paino alkaa itse asiassa tippua, kun ei stressaa jokaisesta suupalasta tai kalorimääristä.

Itsekin useammatkin villitykset testanneena, suosin nyt periaatetta kaikkea kohtuudella- niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Mielestäni se toimii kuitenkin parhaiten, sillä silloin kun kaikki on sallittua, ei kielletyn hedelmän houkutus kasva liian suureksi. Mitä enemmän itseltään kieltää, sitä enemmän niitä todennäköisesti myös himoitsee. Muistan, kuinka joskus aloitin karkkilakon, ja samantien alkoi tehdä mieli karkkia, vaikken niitä muuten olisi juuri edes syönytkään! Makeanhimosta kärsivän ruokapäiväkirjasta useimmiten huomaa melko nopeasti syyt ja seuraukset- liian vähäinen energiansaanti aamupalalla ja lounaalla johtavat usein iltaherkutteluun. Myös stressiperäinen tunnesyöminen ja liian vähäinen uni aiheuttavat ahmimista- toisilla tekee mieli makeaa, toisilla suolaista.

* Ruokakaappien sisältö! Suunnittele etukäteen ja tee kerran viikossa isommat ruokaostokset. Ruokakauppaan ei kannata mennä nälkäisenä, jolloin mieliteot saattavat johtaa heräteostoksiin. Jos ostat herkkuja, niin osta vain sen verran kun haluat syödä. Kaappeihin ei kannata jemmata herkkuja!

* Parempia valintoja. Terveellinen ruoka ei tarkoita tylsää, mautonta ja hajutonta. Värikkäät kasvikset ja marjat ovat makeita ja kaunis kattaus houkuttelee. Opettele laittaamaan ruokaa ja uskalla rohkeasti testailla uusia reseptejä. Jos kaipaat jatkuvasti makeaa, mieti syötkö tarpeeksi oikeaa ruokaa. Raakasuklaa ja raakakakut ovat terveellisempi vaihtoehto kuin karkit ja muut teolliset herkut. Kohtuus tosin niissäkin, jos tavoitteena on painonpudotus. Toisaalta silloin tällöin syöty suklaapatukkakaan tuskin romuttaa kenenkään terveyttä.

* Muista rentous ja ole armollinen itsellesi! Silloin, kun ruokavalio on 80% kunnossa, voi välillä ottaa rennomminkin. Liian rajoittava ja liiallinen ruokien tarkkailu saattaa johtaa jopa syömishäiriöihin. Ortoreksia on syömishäiriö, joka on nykyään melko yleinen etenkin naisten keskuudessa. Ortoreksiaa sairastavalla on pakkomielle syödä mahdollisimman terveellisesti koko ajan- niin että se häiritsee jo sosiaalista elämää. Ortorektikko rajoittaa ja tarkkailee syömisiään, ja monelle etenkin ravintolassa syöminen voi olla jo mahdottomuus. Ortorektikon tavoitteena ei välttämättä ole painonpudotus, mutta ruokia rajoittamalla se voi olla portti anoreksiaan.

Seuraavassa “Hyvä fiilis”-postauksessa kirjoitan unen ja levon tärkeydestä, sekä ihmissuhteista.

Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua!

Heidi xx

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.