kuva

 

HHM:stä on kulunut jo muutama päivä ja jalat tuntuvat melko hyvin palautuneilta- pientä pohkeiden kireyttä lukuunottamatta. Näin pitkäkestoisen ja kovan suorituksen jälkeen se tosin on aivan normaalia. Sunnuntaina kävin läpi sykemittariani ja keskisyke matkalla näytti olevan 175, ja maksimisyke jopa 192! Vaikka olo ei maalissa kovin väsynyt ollutkaan, niin aikalailla äärirajoilla ollaan kuitenkin sykkeiden perusteella juostu. Sunnuntai ja maanantai ovatkin omista treeneistä olleet täysin lepoa. Tänään kävin juoksemassa kevyen aamulenkin. Kannattaa antaa keholle tarpeeksi aikaa palautua.

Miten sitten palautua mahdollisimman nopeasti pitkän lenkin, kovan treenin tai kisan jälkeen? Vuosia ammattilaisurheilijan elämää läheltä seuranneena, on itsellenikin mukaan tarttunut niksi jos toinenkin. Alla omat vinkkini, jotka olen huomannut käytännössä toimiviksi 🙂

kuva 2

 

Kylmähoidot. Lauantain juoksun jälkeen suuntasin suoraan merenrantaan “kylmähoitoihin”, vaikkei merivesi enää ihan niin kylmää olekaan, kuin tähän olisi tarkoitus olla. Käveleskelin meressä noin 10 minuuttia ja kieltämättä se teki jaloille oikein hyvää. Toinen vaihtoehto on laittaa kotona ämpäriin niin kylmää vettä kuin hanasta tulee ja kaataa joukkoon vielä jääpaloja- mahdollisimman paljon. Korkeasta kipukynnyksestä huolimatta, tämä on suorastaan kidutusta! Vesi pistelee iholla kuin neulat ja tekee mieli huutaa kivusta 😀 Mutta mitäpä sitä ei tekisi palautumisen eteen 😉 Uimahallien kylmäallas ja talvella avanto ovat myös erinomaisia vaihtoehtoja, jos niihin vain on mahdollisuus.

 

kuva 2

Energiaa! Kovan treenin tai kisan jälkeen vain harvoin tekee heti mieli syödä, mutta kannattaa juoda vaikka hiilihydraatti- ja proteiinipitoinen palautusjuoma, jotta palautuminen lähtisi mahdollisimman nopeasti käyntiin. Hiilihydraattivarastot ovat tässä vaiheessa varmasti myös tyhjinä ja ne olisi hyvä saada täytettyä mahdollisimman pian. Nestettä kuluu myös paljon. Tapahtumajärjestäjiltä saa usein jotain pientä välipalaa, mutta useimmiten otan omia eväitä mukaan. Muutaman tunnin päästä syön tuhdimman ruuan, yleensä silloin tekee mieli pastaa. Useimmiten nälkä iskee vasta seuraavana päivänä ja tuntuu, ettei silloin riitä mikään. Kellon mukaan 1/2 maratonilla kulutin 1200 kcal.

Zeropointin kompressiosukat auttavat myös palautumiseen ja la-su yön nukuin jopa ne jalassa 🙂 Myös magnesiumsuihketta levittelin hieman pohkeisiin ja sääreen- venyttelyjä ja rullauksia unohtamatta.

Onko sinulla hyviä vinkkejä palautumiseen?

Heidi xx

4 Comments

 1. -Sanna

  Kiva kun pääsit pitkästä aikaa juoksemaan, oli varmasti hirmu hyvä fiilis 🙂

  Kylmäallasta meilläkin mies kehuu palautumisessa, mulle se olis yhtä tuskaa. Mulle tekee välillä tiukkaa uimaan meno kesähelteilläkin, en ymmärrä miten vesi voi aikuisiällä tuntua niin kylmältä 😀

  Reply
  • Heidi

   Moikka Sanna,
   Oli kyllä kieltämättä aivan huippua 🙂 Nyt vaan ei saa taas innostua liikaa 😉
   Kylmäallas on todella hyvä. Kannattaa testata, jos et vielä ole! Itsekin olen myös varsinainen vilukissa, kädet ja jalat aina kylminä. Kuljenkin kesät talvet villasukissa! Aluksi vesi tuntuu kylmältä, mutta yllättävän äkkiä siihen tottuu. Ja tekee hyvää verenkierrolle ja aineenvaihdunnalle 🙂 Juuri äsken kävin aamu-uinnilla ja kyllä ainakin tämän järven vesi oli vielä kylmää! Pikku hiljaa keho kuitenkin tottui ja uin jo hieman matkaakin.

   Mukavaa viikkoa!
   Heidi

   Reply
 2. Laura

  Hyviä vinkkejä! Minulla käytössä myös pilatesrulla.

  Reply
  • Heidi

   Moikka Laura,
   Ja kiva kuulla 🙂 Pilatesrulla on aivan ehdoton!

   Aurinkoista viikkoa!
   Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *