IMG_3725

 

Useimmilla meistä naisista tekee tiettyyn aikaan kuukaudesta mieli suklaata! Jos kotona olisi suklaata, niin voi, kuinka helppo olisikaan makeanhimoissa napata pala, toinen ja kolmas… Enkä uskokaan, että pala suklaata silloin tällöin haittaa, mutta ikävä kyllä sokeri on kuin huume, joka niin helposti koukuttaa pauloihinsa, eikä millään haluaisi päästää otteestaan. Harvalle nimitäin vain se pari pala riittää… Mitä enemmän sille antaa valtaa, sitä enemmän sitä pitää ruokkia. Onko tuttua?

Useimmiten tulemme ajatelleeksi hormonitoimintaa lähinnä vain kuukautisten aikaan, mutta itse asiassa hormonit vaikuttavat meihin koko ajan! Stressi, kiire ja huonot elämäntavat sotkevat hormonitoimintaamme- esimerkiksi kilpirauhasen toimintaa, joka vaikuttaa mm. aineenvaihduntaan. Hormonitoiminnan epätasapaino kulkeekin aikalailla käsi kädessä myös makeanhimon kanssa. Niin hormonitoiminnan tasapainottamiseen kuin makeanhimon selättämiseenkin pystymme kuitenkin vaikuttamaan monin eri tavoin.

*Ruokavalio. Usein makeanhimon taustalla saattaa olla syynä myös liian pitkät ateriavälit tai liian vähäinen syöminen päivän aikana. Pieni aamupala ja kevyt salaatti päivällä saattavat kostautua illan makeanhimona. Syö joka aterialla niin hiilihydraatteja (mm. kasviksia, hedelmiä, marjoja, bataattia, perunaa, täysviljatuotteita jne.) hyviä rasvoja (esim. avocado, pähkinät ja siemenet, kookosöljy)  ja proteiineja (kala, liha, kananmunat, linssit, kvinoa). Vältä valmisruokia ja teollisesti tuotettua sokeria/ makeutusaineita, mutta suosi monipuolista kotiruokaa.

*Tunnesyöminen. Joskus makeanhimo ja makean syöminen saattavat myös olla seurauksia lopahtaneesta mielialasta, kuin varsinaisesta makean tarpeesta. Ruualla, varsinkin makealla, yritetään paikata haavoja ja lääkitä masentunutta mieltä. Makean syöminen itsesääliin voi toimia hetkellisenä apuna (suklaa on itse asiassa piristävä ja sillä on mielialaa kohottava vaikutus), mutta liian helposti herkuttelu jää päälle ja kääntyy lopulta itseään vastaan. Sokeri koukuttaa, eikä poista perimmäistä ongelmaa, vaan liian usein tapahtuva herkuttelu ja vyötärölle kertyneet kilot masentavat entisestään. Vaihda tavallinen suklaa raakasuklaaseen tai valmista alla oleva suklainen vanukas. Uusiin makuihin totuttelu voi viedä jonkun aikaa- varsinkin jos olet tottunut teollisiin makuihin.

kuva

Hektisessä arjessa on hyvä muistaa ottaa myös omaa aikaa ja rentoutua.

 

*Stressi. Stressihormoniksikin kutsuttu kortisoli, pitää verensokerin rasitustilassa korkealla ja väsyttää lisämunuaisia. Aiemmin stressin tehtävä oli johdattaa ihminen pois vaaratilanteista, jolloin stressitasot nousivat vain hetkellisesti. Lyhytaikainen stressi ei ole vaarallista, vaan pikemminkin se kannustaa meitä  parempiin suorituksiin. Jatkuva stressitila taas saattaa johtaa uupumukseen, masennukseen, aineenvaihdunnan häiriöihin ja sairauksiin.

Stressitilassa on myös hankala ylläpitää terveellisiä elämäntapoja. Stressaantuneena tekee useimmiten mieli hiilihydraatteja ja makeaa, ja vaikka karkkipussi toisikin hetkellisen hyvän olon tunteen, niin pian verensokeri laskee vielä tavanomaistakin alemmaksi. Suosi siis mieluummin marjoja (mustikoiden on todettu nostavan mielialaa jopa 15%lla), banaania ja C-vitamiinipitoista kiiviä (C-vitamiini auttaa elimistöä lopettamaan kortisolin erityksen). Tiedetään, kovaan makeanhimoon eivät toimi hedelmät tai marjat! Pikku makea silloin tällöin onkin ok, kunhan siitä ei tule jokapäiväinen tapa. Mitä enemmän sokeria syö, sitä enemmän sitä himoitsee. Yritä pysyä siis kohtuudessa.

 

IMG_4540

 

*Liikunta. Liiku säänöllisesti ja tee niitä lajeja, jotka tuovat hyvää oloa. Liikunta lisää mielihyvähormonien, kuten esimerkiksi endorfiinien, tuotantoa ja pitoisuuksia. Liiku mahdollisimman paljon ulkona ja luonnossa.

*Väsymys. Tutkimukset ovat osoittaneet, että liian vähäiset yöunet saattavat johtaa makeanhimoon. Väsynyt saattaa lohdutukseksi hakea sääliä makeasta, joka nostaa verensokerin nopeasti ylös- ikävä kyllä insuliinin (=hormoni, jonka tehtävänä on säädellä verensokeria) vaikutuksesta se laskee hyvin nopeasti myös alas. Tästä seuraa väsähdys ja tarve saada lisää nopeita hiilihydraatteja.

Vinkki: Valmista jääkaappiin valmiiksi terveellisiä välipaloja ja vältä kauppareissuja nälkäisenä. Keskity myös parantamaan yöunta; rauhoita ilta ja sulje häiriötekijät (tv, tietokone…) ajoissa ennen nukkumaanmenoa, sillä hormoonit säätelevät myös uni-ja valverytmejä. Kohonneiden kortisolitasojen takia kovatehoista liikuntaa suositellaan tehtäväksi heti aamulla, mutta jos haluat urheilla illalla, niin suosi kevyttä liikuntaa ja mene ajoissa nukkumaan (uni kello 22-02 ovat ne tärkeimmät). Magnesiumlisästä saattaa myös olla hyötyä rentoutumisessa. Magnesium myös…

 

“Low magnesium levels are likely the primary reason women crave chocolate before, during and/or after the menstrual cycle.” -David Wolfe

Taidan olla magnesiumin puutteessa siis koko ajan 😉 

 

IMG_3266

 

 Tasapainoittava Suklaavanukas PMS-oireisiin

1/3 kypsää Banaania

1/2 Avocadoa

2 rkl Puhdistamon “Suklaapakkausta”

(sisältää mm. macaa, kaakaojauhetta ja riisiproteiinia)

(hieman Hunajaa, jos haluaa makeutta)

1 1/2 dl Mantelimaitoa

+ 1 rkl Chian siemeniä

Aja kaikki ainekset, paitsi chian siemenet, tasaiseksi vanukkaaksi. Laita vanukas kulhoon ja lusikoi joukkoon chian siemenet. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa. Tarjoile kaakaonibsien ja siitepölyn kanssa.

Tämä suklainen vanukas auttaa varmasti lievittämään makeanhimoja, joita varsin monella on juuri muutama päivä ennen kuukautisten alkua. Smoothie sisältää paljon mm. kaliumia (banaani), joka auttaa vähentämään turvotusta. Maca taas on adaptogeeni ja hormonien tasapainottaja. Se saattaa auttaa kuukautisvaihoihin, vähentämään stressiä, masennusta, mielialanvaihteluja ja vähentää myös menopaussin oireita. Maca sisältää paljon mm. B-vitamiinia, kalsiumia ja magnesiumia. Selaisenaan se ei maistu kovinkaan hyvältä, mutta sopii hyvin yhteen juuri kaakaojauheen kanssa. Manteleissa on paljon proteiinia ja vain vähän hiilihydraatteja, ja siksi sopii erityisen hyvin mm. diabeetikoille, sillä se pitää verensokerin tasaisempana.

Mm. tästä pääset aikaisempaan postaukseeni sokerista

Heidi xx

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *