Viimeisen viikon valmistelut 1/2 maratonille

by | May 13, 2015 | HCR, Hyvinvointi, Juoksu, Luokittelematon, maraton, maraton ruokailu, puoli maraton, Ruokavalio, Treeni, Treenit, Uncategorized | 4 comments

kuva 1

kuva 2

Viimeistä viikkoa viedään ennen HCR:ää- enää kolme päivää starttiin! Aletaanko siellä olla valmiita koitokseen 😉 Oma juoksuni on edelleen vaakalaudalla, mutta huomenna aion tehdä lopullisen päätöksen. Jokatapauksessa, jos päätän juosta, niin aion ottaa juoksun iisisti kehoa kuunnellen. Itse asiassa mukava juosta ihan ilman tavoitteita 🙂 Alla muutamat vinkkini viimeisten päivien treeneihin ja ruokavalioon.

Tällä viikolla kannattaa siis treeneissä keskittyä vain keventelyyn ja riittävään nestetankkaukseen. Treenien suhteen kaikki tarvittava on jo tehty, eikä kunto enää tässä vaiheessa nouse- päinvastoin, liiallisella treenaamisella voit vain ylirasittaa kehosi. Ota siis rennosti. Siitäkin huolimatta, että mieleen saattaa nousta ajatuksia oman kunnon kestävyydestä. Viimeisellä pitkiksellä juoksin ystävieni kanssa HCR-reitin ja kieltämättä mietin itsekin, että miten ihmeessä jaksan juosta puolikkaan, ja vielä reippaalla vauhdilla… Nämä ajatukset ovat siis aivan normaaleja, no worries! Ja pieni jännitys vain kuuluu asiaan, ja joskus se saattaa jopa auttamaan parempaan suoritukseen.

Tässä vaiheessa kannattaa, etenkin ensikertalaisten, miettiä hieman omaa kuntoa ja mahdollista juoksuvauhtia (olipa sitten tavoiteaikaa tai ei), sillä varsin moni tekee heti juoksun alussa sen virheen, että lähtee porukan imussa liian kovaa liikkeelle. Vauhti saattaa aluksi tuntua hyvältä, mutta matka on pitkä! Mieti siis millaista vauhtia jaksaisit ylläpitää koko matkan ajan ja pysy siinä- ainakin ensimmäiset 10-15 kilometriä. Sen jälkeen voit lähteä juoksemaan kovempaa, jos siltä tuntuu. Lähde matkaan siis rennosti, omaa vauhtiasi ja matkasta nautiskellen. Vaikka äärirajoilla mennäänkin, niin tee tapahtumasta itsellesi nautinnollinen, maalissa fiilikset ovat huipussaan!

IMG_3302

HCR:llä 2013

Ruokailujen suhteen en puolikkaalle lähtisi sen suurempia tankkauksia tekemään. Toki hiilihydraattien määrää voi hieman nostaa, mutta tärkeämpää on kiinnittää huomiota riittävään nesteen saantiin. Jotkut käyttävät urheilujuomia, mutta itse en niille ole juurikaan lämmennyt. Veden sekaan sen sijaan saatan ripotella hieman suolaa, ja silloin tällöin myös hunajaa- helppo kotitekoinen “urheilujuoma”. Myös kookosvesi on erinomainen, niin ennen kuin juoksun jälkeenkin. Tärkeintä on kuitenkin tässä vaiheessa pitäytyä tutussa ruokavaliossa ilman sen suurempia kikkailuja.

 

kuva

Heidi xx

4 Comments

 1. Arto

  Multa on nyt mennyt ihan ohi, että miksi sun juoksu on nyt vaakalaudalla? Sykesportin videossakin olit vielä tekemässä viimeistelyharjoituksen intervalleineen viikonlopun HCR:ää varten, vai oliko tämä video kuvattu jo noin kuukausi sitten eikä tällä viikolla?

  Todella harmitaavaa, jos et pääse juoksemaan HCR:ää, tai jos lähdetkin niin aiot siis ottaa juoksun “iisisti”. Varmasti turhauttavaa, että olet harjoitellut niin tavoitteellisesti, mutta nyt viime metreillä on osallistuminenkin epävarmaa, tai et lähde edes aikatavoitteita saavuttamaan.

  Olen kuitenkin huomannut, että juuri näin käy monille bloggaajille. Kun on tosipaikka edessä, jätetään kisaan osallistumatta tai lyödään aikatavoitteet nollaan. Ihmeellistä minun mielestäni. No onneksi selfiet, mainospostaukset ja -videot tuli tehtyä, kisa jätetään sitten muille juoksijoille.

  t. Arto

  Reply
  • Heidi

   Moikka Arto,

   Tosi ikävää jos olet saanut tuon kuvan. Juoksu on kuitenkin aina ollut intohimoni, enkä mistään hinnasta jättäisi osallistumatta, ellei olisi kunnon syytä. Sairastuin flunssaan viime viikolla, joka alkaa pikku hiljaa onneksi olla paremman puolella. Mietityttää silti lähteä juoksemaan näin kovaa ja pitkäkestoista juoksua, jos kunto ei ole kohdillaan. Oma terveys on kuitenkin tärkeämpi kuin yksikään juoksukisa.

   Aikatavoitteita en ole kisaan muutenkaan asettanut, sillä tämä on ensimmäinen “kisani” säären rasitusmurtuman jälkeen (viimeksi juoksin 1/2 maratonin HCR:llä 2013). Toki ajatuksena oli testata tämän hetkistä kuntoa, ja olisin varmasti juossut tämän hetkisen parhaani. Välilä vain, ikävä kyllä, elämä ei mene suunnitelmien mukaan. Ja mitä videoihin, selfeihn ja mainospostuksiin tulee, niin “mainostamisen” sijaan toivoin, että lukijat saisivat vinkkejä myös omaan harjoitteluun.

   Tsemppiä sinulle, jos olet juoksemassa lauantaina 🙂

   Heidi

   Reply
 2. Emilia

  Moikka!

  On ollu kiva että oot tehnyt tälläisiä puolikkaalle tarkoituksia postauksia. Nyt olis mun ensimmäisen puolikkaan vuoro, ja mä oon tosi jännittynyt että miten se tulee menemään, juoksukunto kun ei ole mistään parhaimmasta päästä.

  Onko reitiltä mahdollista eksyä? Ja löytääkö kisapaikalla helposti lähtöön ja mitä muuta kisapaikalla tapahtuu? Olen saanut oman hcr lehden, mutta silti moniin mieltä askarruttaviin kysymyksiin en ole löytänyt vastausta. Olisin kiitollinen jos voisit vielä hieman kertoa puolikkaasta?

  -Emilia

  Reply
  • Heidi

   Moikka Emilia,
   Kiva kuulla, että postauksista on ollut hyötyä 🙂 Jännittäminen on ihan normaalia- itsekin jännitän aina, vaikka juoksuja on takana jo vaikka kuinka monta. Hyvin se menee! Muistat vain lähteä omaa vauhtia ja rennosti matkaan.

   En usko, että reitiltä voi eksyä. Se on hyvin merkitty, risteyksissä on ohjaajat ja tuskin juokset yksin. Kisapaikalle kannattaa saapua ajoissa, etenkin jos jätät tavaroita säilytykseen. Jonoja saattaa olla jonkun verran ja muutenkin säästyy turhalta kiireeltä. Kisapaikalla on myös expo, jossa myynnissä kivoja juoksukamoja ja muistaakseni vielä kisatarjouksilla. Pari vuotta sitten ostin sieltä Asicsen tossut. Jos mahdollista, niin numero kannattaa hakea jo edellisenä päivänä ja samalla voi rauhassa käydä myös kurkkaamassa uutuudet 🙂

   Lähtö on hieman etäällä itse tapahtumapaikalta, mutta hyvin löydettävissä. Lähtö on ihan siinä Eläintarhan yleisurheiluradan vieressä. Ja aina kannattaa kysyä apua, jos jotain ei löydä. Toivottavasti tästä oli jo apua, mutta postaus on vielä tulossa.

   Tsemppiä!
   Terkuin Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *