OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oxford Streetiltä voi napata mukaan tuorepuristetun mehun.

Englantilainen ruokakulttuuri ei ensimmäiseksi nosta kulinaristisia mielikuvia, saati sitten mehubaareja tai raakaruokaa, vaan lähinnä ensimmäiseksi tulevat mieleen pubiruoka, lounassipsit ja Sunday roastit. Muistan, kuinka PT-työni siellä aikoinaan aloittaessani oli ruokapäiväkirjojen analysointi melkoisen haastavaa- niissä näkyivät niin selvästi lapsena opitut tavat ja jopa kulttuuriset erot, joiden muuttaminen ei tapahdu aivan hetkessä. Useimpien kanssa kävimme ruokakaupassa ja teimme jopa yhdessä ruokaa. Pikku hiljaa lisäsimme mm. kasviksien määrää, jolloin jotain epäterveellisempää jäi automaattisesti pois ja annoskoot pienenivät. Tapoja, jotka ovat opittuja jo lapsena on hankalampi muuttaa aikuisena. Hyvin tavallista oli, ainakin silloin lähes 10 vuotta sitten, että lapset saivat jo pienestä pitäen kouluun lunch boxiin eväiksi kolmioleivän lisäksi sipsipussin. Ja leipäkin oli tietenkin valkoista paahtoleipää, jonka välissä voita ja kinkkua, tai nutellaa. Oli kieltämättä melkoisen haastavaa selittää omalle viisivuotiaalle, miksi nutellaa tai sipsejä ei syödä koulussa, vaan että ne ovat viikonloppuherkkuja.

Muistan elävästi yhdenkin kerran, kun Tescon kotiinkuljetus tuli ovellemme ja alkoi lastata pussitolkulla pastasäilykkeitä pihaamme. Pyörittelin silmiäni ja ihmettelin, että mitä mies on oikein mennyt tilaamaan, mutta onneksi selvisi, että lähetys olikin naapurille… Samainen naapuri heitteli pihallensa syömättä jääneet pizzapalat, jotta seudulla liikkuville eläimille olisi ruokaa. Ei ihme, että rotta-ja hiirikannat kukoistivat…

Jenkeissä ongelmat näkyivät vielä selvemmin, missä jopa pizza luokiteltiin kasvikseksi sen sisältämän tomaattikastikkeen ansiosta :/ Lasten terveystiedon kirjoja selatessa meni itsellänikin vellit ja puurot sekaisin, kun myös tacot luokiteltiin terveellisiksi välipaloiksi… Kaikkea sitä onkin tullut nähtyä ja koettua, ja siksi haluan entistä enemmän painottaa oman maalaisjärjen käyttöä. Diettejä tulee ja menee, mutta kun peruspohja ruokailulle on kunnossa ei tarvitse lähteä kaikkeen mukaan. Pääsääntöisesti monipuolista kotiruokaa, paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, niin silloin voi sen pizzankin syödä huoletta silloin tällöin.

Suomalaisesta kouluruuasta ollaan montaa mieltä, mutta kaikenlaista nähneenä olen tyytyväinen tarjottavaan kouluruokaan siitäkin huolimatta, vaikkei se aina olekaan terveellisintä, ja parannettavaa olisi varmasti paljonkin. Harmillista, että monelle lapselle se saattaa olla päivän ainoa lämmin ruoka. Meillä vanhemmilla on kuitenkin suurin vastuu siitä, mitä lapsemme syövät. Me vanhemmat ostamme ruuat kaappeihin ja valmistamme perheelle ruuan (ainakin toivottavasti). Se vaatii pientä vaivannäköä ja suunnitelmallisuutta, mutta emme voi laittaa syytä epäterveellisistä tottumuksista koulun harteille, kouluruoka on kuitenkin vain yksi ateria päivässä. Usein teenkin edellisenä iltana jo seuraavan päivän ruuan valmiiksi, jota lapset voivat itse koulun jälkeen lämmittää. Eilen tein lasagnen aamuseitsemältä ennen töihin lähtöä. Valintoja ja priorisointia.

Ja kuinka moni olisi lopulta valmis vaihtamaan ilmaisen kouluruuan omiin eväisiin tai erikseen tilattavaan maksulliseen kouluruokaan? Olemme testanneet molemmat- eväiksi ei voinut laittaa mitään lämmitettävää ja mielikuvitus eväitä suunnitellessa oli koetuksella. Mikä säilyy päivän kassissa ja maistuu silti hyvältä? Maksullinen erikseen tilattava ruoka saapui kouluun lämpimänä ja oli huomattavasti helpompi vaihtoehto, mutta hinta-laatu suhde ei aina oikein kohdannut. 200$ kuukaudessa (kahdesta lapsesta) on varmasti myös melkoinen lisämeno jo muutenkin tiukilla eläville perheille.

Nyt lähdettiin jo aivan sivuraiteille, mutta ajatuksen virtaa ei vain pystynyt pysäyttämään 😀 Tässä postauksessa halusin siis jakaa niitä terveellisempiä vaihtoehtoja Lontooseen matkaavalle. Niitä, kun viime matkalla löytyi useampikin. Myös ketjuravintoloissa on saatavilla terveellisempiä vaihtoehtoja 🙂

Le Pain Quotidien

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kuva

Tämä on yksi all time favorite! Täällä voisin syödä aamupalaa, vaikka joka päivä. Vadelma-crunola parfait on todella hyvää, samoin kuin speltti-kvinoa skonssi. Aamupalan lisäksi tarjolla on myös lounasta, jotka voi myös ottaa mukaan. Voi, kun tämä saataisiin Suomeenkin.

Useita eri paikkoja, mutta mm. Oxford Circuksen lähellä sijaitseva 18, Great Marlborough St.

Myriel’s Kitchen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Usein googlettelen ruokapaikkoja etukäteen, mutta tämän löysimme aivan sattumalta. Ihanan kodikas ravintola-kahvila Sohossa, jossa on herkullinen menu aina aamupalasta illalliseen. Annokset ovat isoja ja ystävän kanssa jaoimmekin lounaaksi bataatti-pinaatti-vuohenjuusto “tortillan” ja sivuun tilasimme vielä mausteisen papusalaatin. Kahvia sai myös mantelimaidolla, eivätkä jälkiruuatkaan näyttäneet ollenkaan hassummilta.

mm. 36-38 Old Compton Street (Soho)

Tanya’s Cafe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kuva 1

Ihana raakaruokaravintola Chelsessä, joka on osana Myhotellia. Tarjolla on niin suolaisia kuin makeita raakaruokia. Jos olet raakaruuan ystävä, niin suosittelen ehdottomasti piipahtamaan täällä.

Myhotel, 35 Ixworth P1, London SW3 3QX.

Pret a Manger

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lontoon Heatrown Pret a Mangerista ostin lentomatkalle evääksi vihermehun ja runsaan salaatin. Terveellisempiä vaihtoehtoja löytyy paljonkin ja hinnatkin ovat kohtuulliset. Näitä kahviloita löytyy Lontoon keskustasta useitakin.

Huh, tulipas pitkä postaus. Mukavaa torstaita kaikille 🙂

Heidi xx

6 Comments

 1. Jaana

  Olipas taas kiva postaus! Osaatko yhtään suositella Suomesta löytyviä vastaavia vihermehumerkkejä? 🙂 Tai vaihtoehtoisesti jotain kivaa reseptiä, vähän tuntuu olevan hankalaa löytää laadukasta pienellä vaivalla täällä..

  Reply
  • Heidi

   Kiitos Jaana,
   En taida tietää muuta kuin Powaun mehut. Kahviloiden mehuissa, kun usein on kaikkea muutakin kuin vain itse hedelmän mehu. Jos sinulla on mehustin, niin parhaat (ja halvimmat) saat tehtyä itse. Näin kylmemmällä ilmalla suosin porkkana-appelsiini-sitruuna-inkivääri comboa, ja vihermehuihin laitan vaihdellen, mutta esim ananas-selleri-kurkku-sitruuna-inkivääri on myös oikein hyvää.

   Terkuin Heidi

   Reply
 2. -Sanna

  Hurraa suomalaiselle kouluruoalle! 🙂 Kyllä olisikin kauheaa, jos pitäisi kulkea eväsrasian kanssa eikä lämmintä ruokaa saisi koulussa. Olisihan niissäkin varmasti parannettavaa mutta budjetti taitaa olla melko tiukalla. Täytyy sanoa, että täällä niin ala- kuin yläasteella on hyvä ruokaa.

  Terveellisestä ruoasta puheenollen, olin kuuntelemassa Paula Heinosen luentoa. Siinä on energinen ja inspiroiva ihminen! Tuli mielenkiintoista asiaa suolistosta ja kilpirauhasesta.

  Reply
  • Heidi

   Moikka Sanna,
   Samaa mieltä. Eväiden kanssa oli jokapäiväinen miettiminen, mitä muuta laittaa boxiin kuin leipää… ja miten se pitäisi nälkää koko päivän? Nyt jo laitan eväitä mukaan, jos treenit suoraan koulusta.

   Todella mielenkiintoista! Varmasti hyvä luento. Ensi viikolla osallistun Sinikka Pakemanin diabetes ja ylipaino-luennolle. Odotan myös sitä innolla 🙂
   Mukavaa perjantaita!

   Heidi

   Reply
 3. saara

  Mä kans jaksan ihmetellä tätä lounas ja snacks kulttuuria täälä välillä.. 😀 Ja ihmettelen sitäki, et tyypit syö oikeesti täälä yliopistolla välipalaksi esim. sipsejä.. Ja jopa sports parkissa, jossa on kuntosalit, uimahallit yms. lasten liikuntakerhot on automaatteja, joista saa sipsiä,limsaa ja suklaata… 😀 ööh.. Oon siis vaihdossa Lontoon lähellä Guildfordissa.:) Ihana kaupunki! 😀 Ja Lontoo tottakai myös. 😉 Meen kyllä heti seuraavaksi tonne Le Pain Quotidieniin, kun vain mahdollista! 🙂

  Reply
  • Heidi

   Moikka Saara,
   Toivotaan, ettei sama rantaudu tänne Suomeen.
   Ihanaa, nauti! Englanti on ihana maa ja itselläkin sinne ikävä, onnkes voi matkustaa 🙂 Kannattaa testata Le Pain Quotidien, se on todella hyvä.
   Mukavaa uutta viikkoa 🙂

   Terkuin Heidi

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *